Nøyaktig én uke etter valgdagen møtes de tre partiene til forhandlinger på Kystens hus, hvor også de innledende samtalene fant sted. Målet er å bli enige om samarbeidsgrunnlaget fremover, og planen er at de skal være i mål til 1. oktober. Etter det vil partiene offentliggjøre hva de har kommet fram til.

– Nå jobber vi med forberedelser og grunnarbeidet til forhandlingene. Vi har hatt mye møtevirksomhet i løpet av helgen og gjør en grundig jobb foran forhandlingene, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, Kristin Røymo.

Ingen ultimatum

Og det er utvilsomt noen store humper i veien de må overkomme for at dette skal gå bra.

– Det som ligger i potten er partienes partiprogram. Driftsbudsjettet og underskuddet i budsjettet vil være sentrale i forhandlingene. Det er også en av de største utfordringene under forhandlingene, sier Røymo.

Hun viser til at Tromsø kommune kommer til å ha større utgifter i årene som kommer fordi kommunen vil få økt ansvar.

– Blant annet skal samhandlingsreformen nå omhandle psykiatri. I tillegg har kommunen store lån grunnet boligutbygging.

Rødts ordførerkandidat, Jens Ingvald Olsen, kan fortelle at de ikke har utarbeidet noen kravliste i forkant av forhandlingene.

– Vi har ikke stilt noe ultimatum og mener det er feil å gå inn i forhandlinger med det – hvis det er utgangspunktet man har, oppnår man ingenting. Det betyr selvfølgelig ikke at vi ikke har noen smertegrense, og det er derfor vi har satt av to uker til å prøve å bli enige og prøve å få gjennomslag for vår politikk, sier Olsen.

Den viktigste saken

Det er imidlertid én sak Olsen varsler at de absolutt ikke kommer til å gå tilbake på.

 – Saken som omhandler styringsmodellen er svært viktig for oss. Der har vi allerede sagt at dersom Arbeiderpartiet ikke vil gå over til en formannskapsmodell, må de etablere et mindretallsbyråd med de implikasjoner og komplikasjoner det vil medføre. Men inntil det motsatte er bevist, håper vi å klare å snu Ap, sier Olsen, som også forteller at han har fått flere henvendelser både under og etter valgkampen fra folk om at dette er viktig for mange.

Han legger ikke skjul på at de tre partiene har forskjellige partiprogrammer og ulike standpunkter i en del saker, men vil jobbe hardt for å få til en felles politisk plattform for å styre Tromsø de neste fire årene.

Vil ikke kommentere

Noe ytterligere ønsker imidlertid ingen av de to å gå ut med. I Arbeiderpartiet vil ikke Røymo kommentere hva Arbeiderpartiet kan gi eller ikke gi under forhandlingene.

– Det skal vi ikke drøfte gjennom media, men ved forhandlingsbordet.

Om Arbeiderpartiet vil gi slipp på Kvaløyforbindelsen i forhandlingene vil hun heller ikke kommentere på nåværende tidspunkt.

Hun peker imidlertid på at stemningen i partiet er god foran forhandlingene.

– Vi er tre partier som har fått klar tillit fra Tromsøs velgere og det tar vi på alvor. Vi er enige med hverandre i flere store saker, blant annet at vi må stoppe privatiseringen og få orden på økonomien, og det gjør at vi står hverandre nært. I forhandlingene tar vi tar utgangspunkt i partiprogrammene, men målet er et felles dokument som vi kan styre på en solid måte, sier Røymo.