I starten av september var 19-åringen fra Mosjøen i Kirkenes for å motta stipendet på 5.000 kroner. Det håper han blir starten på en lang reise.

– Jeg kommer meg ikke så langt med bare 5.000, så nå håper jeg på støtte fra andre slik at jeg kommer meg litt lengre. Meningen var at jeg skulle dra til Miami i februar til neste år, men det ser ut til at jeg ikke får muligheten til det per nå. 5.000 er kanskje bare nok til halve reisen. Et annet alternativ er å dra på et glassymposium i Istanbul, forteller Finne og fortsetter:

– I tillegg har jeg lyst til å besøke flere glasskoler i USA, samt at det er en god del plasser jeg kunne ha tenkt meg å reise til, blant annet både i Sverige og Danmark. Jeg trenger bare midler til det.

Dyr reise

19-åringen legger ikke skjul på at han muligens blir nødt til å ta fra egen lomme når han skal reise.

– Jeg er villig til å legge ut egne penger for å få realisert dette. Nå er det slik at en student i Tromsø ikke har mye penger, men jeg skal prøve å skrape sammen det jeg har.

– Glassymposium-kurset i Istanbul koster mellom 20.000 og 25.000 kroner. Dersom jeg får så mye penger, så skal jeg si meg fornøyd.

Vil lære

Julian Finnes reise vil etter planen finne sted i februar til neste år. Her står læring øverst på listen.

– Ved å dra ut av sin egen glasshytte til andre, ser man at alle har sin egen metode for å gjøre akkurat den samme tingen. Å lære seg dette er veldig verdifullt. Dersom man ikke får til på én metode, så kan man prøve en annen. Jeg har lært at all lærdom er god lærdom, sier Finne.

Han har tidligere vært i Tsjekkia og observert hvordan de jobber i glasshyttene.

– Jeg var ikke med på så veldig mye, men jeg observerte hvordan jeg både kan og ikke kan gjøre ting.

19-åringen har store mål i fremtiden.

– Drømmen min var å bli glassblåser og det har jeg klart. Jeg har et stort ønske om å flytte tilbake til Mosjøen og åpne en keramikk- og metallhytte, sier Finne.