Det er i området mellom Sandøya, Risøya og Rebbenesøya som det nå ligger an til å bli åpnet for to oppdrettslokaliteter.

Det er i forbindelse med den interkommunale kystsoneplanen for Tromsø og nabokommunene som dette foreslås.

Neste onsdag skal planen behandles i kommunestyret etter ha ligget ute til høring i vår.

Mange innsigelser

– Det er kommet inn en rekke innsigelser på planen – blant annet fra Fylkesmannen. Dette har byrådet overhodet ikke tatt hensyn til, sier tromsømannen Tore Lorentzen.

Han har derfor startet en protestgruppe på Facebook – som per nå har i underkant av 900 medlemmer. I tillegg er det startet underskriftskampanje mot planene.

– Vi krever at planen blir revidert og at oppdrettsanleggene blir fjernet, sier han.

Ifølge Lorentzen er lokalitetene plassert midt i en rekke verneområder. Dessuten overlapper den ene lokaliteten et vedtatt friluftsområde.

Hyppig brukt område

– I tillegg drives det med fiske i området og det går sågar en skipsleie der, sier han.

Han mener at hele det aktuelle området bør vernes mot akvakultur på grunn av natur- og friluftsverdiene.

Lorentzen etablerte i fjor reiselivsselskapet Sandøya Brygger – og vil få et av oppdrettsanleggene som «nærmeste nabo».

- Det er klart at dette vil påvirke vår virksomhet. Vi tilbyr opplevelser i urørt kystnatur – og det sier seg selv at det blir mindre attraktivt å komme til oss om vi får et svært oppdrettsanlegg like ved, sier han.

Lorentzen er imidlertid ikke den eneste som protesterer mot planene på nye lokaliteter.

Endret flertall i kommunen

– Alle utviklingslag, friluftsorganisasjonene, de lokale fiskerne – alle sammen er imot å etablere oppdrettsanlegg i området, sier Gunhild Johansen fra SV.

Hun foreslo at planen skulle utredes bedre – og at oppdrettsanleggene skulle stoppes i forrige møte i byutviklingskomiteen.

– Jeg fikk ikke flertall for forslaget. Nå vil det imidlertid bli ny sammensetning i kommunestyret, så jeg mener det er veldig uheldig at byrådet presser gjennom planen i det siste kommunestyret i perioden, sier hun.

Viktige friluftsverdier

Ifølge Johansen er det nå en gylden anledning til å få avsatt et større område til marint friluftsliv med støtte fra staten.

– Sørpå er det langt mer vanlig at viktige friluftsområder blir statlig sikrede. Her nordpå har vi nesten ikke brukt den muligheten – men det kan skje nå om ikke byrådet stresser gjennom saken, sier hun.

Hun synes at det ville være naturlig at saken ble sendt videre til det påtroppende kommunestyret – i hvert fall de delene som det er kommet kraftige innsigelser på.

Håper på Fylkesmannen

– Ellers må vi bare håpe på at Fylkesmannen opprettholder sine innsigelser. Da vil det kunne bli megling og forhandlinger – og da vil det være vi som har overtatt det ansvaret, sier Johansen.

Næringsbyråd Banja Terentieff mener at byrådet har tatt nødvendige hensyn til natur- og friluftsvern.

I innstillingen til vedtak til kommunestyret skriver næringsbyråden av oppdrettslokalitetene må ses i et større sammenheng.

– AK-12 må sees i sammenheng med AK-13, 17 og 19 som innebærer at et nytt sjøområde blir åpnet for akvakultur. Behovet for areal til akvakultur må veies opp mot andre interesser, skriver hun

Byrådet mener at lokalitetene ved Risøya og Sandøya åpnes for å gi et sterkere vern til andre områder.

Vil verne andre steder

– Dette området kan åpnes for akvakultur mot at andre områder, for eksempel lenger sør (Håja-Sessøya) og lenger nord bevares uten slike inngrep.

Videre mener byrådet at graden av naturinngrep ikke er for store.

– Nærmeste naturreservat er cirka 3,5 km unna (Breivika), Risøya og Sørfugløya ligger henholdsvis cirka fire og fem kilometer unna – og det finnes ingen grense for hvor nært et akvakulturanlegg kan ligge et naturreservat, dette må vurderes etter de stedlige forhold, står det i innstillingen.

Byrådet tror heller ikke at det vil bli for store negative konsekvenser av forurensing fra de planlagte anleggene.

Ikke forurensing

– Utslipp av næringssalter og organisk materiale fra oppdrett vil kun ha lokal virkning på grunn av god gjennomstrømming. Tareskog og skjellsansområde ligger i god avstand, slår man fast.

MOTSTANDER: Tore Lorentzen har startet en protestgruppe mot oppdrettsplanene. Foto: Privat
VIL VENTE: Gunhild Johansen fra SV ønsker at kystsoneplanen revideres – og at de omstridte oppdrettslokalitetene tas ut av planen. Foto: Tom Benjaminsen
TATT HENSYN: Næringsbyråd Banja Terentieff mener at byrådet har tatt nødvendige hensyn til natur- og friluftsvern. Foto: Christer Pedersen