Møteplassen skal være et sted hvor barn mellom 6 og 16 år får muligheten til å snakke med hverandre og voksne ledere om død eller alvorlig sykdom i nær familie.

– Vi startet opp «Treffpunkt» i januar 2013, og det har blitt godt mottatt både blant barn og foreldre, sier rådgiver Rita Thomassen i Kreftforeningen Tromsø.

– Ja, senest i går fikk jeg en melding fra en forelder til én av barna som deltar hvor hun roste møteplassen, hun sa at det var gull verdt, tilføyer frivillig i Kreftforeningen, Lise Benjaminsen.

Tabubelagt

I år har også arrangørene tatt med en helt spesiell person inn i varmen.

– I år skal vi vise fram utstillingen til Torill Sæther Krekke til barna. Denne tar utgangspunkt i at Torill som jente mistet moren sin til brystkreft på 70-tallet, en tid hvor det var tabubelagt å være åpen om alvorlige sykdommer og død, sier Thomassen.

– Dette gikk veldig inn på henne, og i voksen alder fikk hun som reaksjon på den tunge tiden, posttraumatisk stress. Etterpå valgte å illustrere sorgen ved å lage en utstilling, legger hun til.

Lov til å være glad

Heldigvis har mye forandret seg siden da. I dag har nemlig helsepersonell plikt til å bidra til at barn som pårørende får informasjon og nødvendig oppfølging når foreldre er alvorlig syke.

– På «Treffpunkt» skal barna føle at de blir sett, og føle fellesskap ved å være sammen med andre i samme situasjon, sier Benjaminsen.

– Men vi vil også vise dem at det er lov til å flire selv om man opplever at ting kan være vanskelig. Så vi skal ikke bare holde hender og snakke om det vanskelige temaet rundt død og sykdom på disse treffene, legger hun til.

Inspirert av verkene til Torill, skal barna gjennom kurset få muligheten til å fortelle sine helt egne livshistorier gjennom sin egen utstilling.

– Noen ganger er det lettere å uttrykke seg gjennom kunsten, og som regel sier bilder mer enn tusen ord, sier Benjaminsen.

TUNGT FARVEL: Moren til kunstneren Torill Sæther Krekke døde rett før fylte 42 år. Som liten jente sendte kunstneren opp en rød ballong opp i himmelen som en symbolsk handling på sin mors bursdag. Bildet er kalt «Birthday-greeting».