SPENNENDE: Prosjektleder og forsker Jørgen Berge ønsker å presentere nye, viktige og ikke minst spennende forskningsresultater. Foto: Eline Tylden

SPENNENDE: Prosjektleder og forsker Jørgen Berge ønsker å presentere nye, viktige og ikke minst spennende forskningsresultater. Foto: Eline Tylden

verver TIL VITENSKAPEN: – Arrangementer som dette er viktig, både for å vekke interesse hos folk og for å la fagfolk nå ut til et større publikum, sier daglig leder Lena Aarekol ved Polarmuseet. Foto: privat (Foto: Tromsø Museum-Universitetsmuseet.)

verver TIL VITENSKAPEN: – Arrangementer som dette er viktig, både for å vekke interesse hos folk og for å la fagfolk nå ut til et større publikum, sier daglig leder Lena Aarekol ved Polarmuseet. Foto: privatFoto: Tromsø Museum-Universitetsmuseet.

her ER UTSTILLINGEN: Utstillingen «Polarnatt – liv og lys i mulm og mørke» kan sees på Polarmuseet til og med onsdag 1. oktober. Foto: Jon Terje Eiterå (Foto: Jon Terje Eiterå)

her ER UTSTILLINGEN: Utstillingen «Polarnatt – liv og lys i mulm og mørke» kan sees på Polarmuseet til og med onsdag 1. oktober. Foto: Jon Terje EiteråFoto: Jon Terje Eiterå

1 / 3

Polart fokus under Forskningsdagene

«Polarnatt – liv og lys i mulm og mørke» er navnet på utstillingen som ble en del av programmet under Forskningsdagene.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Onsdag kveld arrangerte Polarmuseet et dypdykk i «Polarnatt», en utstilling basert på forskningsprosjektet «Mare Incognitum». Gjennom tre foredrag fikk publikum en innføring i de ulike dyreartene som befinner seg under isen og teknologien som gjorde at forskerne kunne finne dem.

Verdt å vite

Jørgen Berge er professor i marinebiologi ved UiT – Norges arktiske universitet og Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), og leder for forskningsprosjektet. Ifølge ham har prosjektet ført til avdekking av viktige fakta.

– Vi viser fram helt nye og spennende funn, ting som vi ikke ante for kort tid siden. Man skulle kanskje trodd at mørket i nord førte til at hele økosystemet gikk i en slags dvale, men det er slett ikke tilfelle. Den biologiske aktiviteten er enorm. Denne informasjonen er verdifull med tanke på kartlegging av hvilken effekt menneskelig aktivitet kan ha på livet i havet, selv under den mørke polarnatten. Utstillingen er en måte å nå ut til folk med denne viktige informasjonen, og et middel for å vekke interesse blant unge.

Bred målgruppe

Selv om Polarmuseet erfaringsmessig har et voksent publikum, tror daglig leder Lena Aarekol at Polarnatt har appellert til de litt mer ungdommelige aldersgruppene.

– Jeg synes det var et fint fokus i dag, for jeg så mange studenter og andre unge mennesker blant publikummerne.

Utstillingen fortsetter

Ifølge Aarekol var nok onsdagens seminar litt kjedelig for de aller minste. Hun forteller imidlertid at selve utstillingen kan falle i smak hos barna – og den blir stående i en uke til.

– Hvis noen vil komme og se, har de fortsatt sjansen. Det er et nytt konsept, der bildene er stilt ut i et nesten helt mørkt rom. Publikummerne får låne lommelykter, og så må de gå rundt i rommet og utforske bildene ved å lyse på dem. Det kan være spennende for både store og små. I tillegg har vi en egen aktivitet for barn, som går ut på å lete etter små dyr som lever i havet.

Utforsk tema:
Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: