I høst behandlet Nord-Troms tingrett tvisten mellom Rolo Eiendom AS og Multi Eiendom AS. Lorentzen forlangte millionerstatning for eiendeler han hadde på lager hos motparten. Disse ble – etter flere skriftlige advarsler – fjernet fordi Rolo Eiendom ikke betalte husleie.

Tok ut stevning

Da dette ble kjent, tok Rolo ut stevning med krav om millionerstatning. Lorentzen begrunnet kravet med at gårdeieren hadde tatt loven i egne hender og unnlatt å gå gjennom de kanalene som skal benyttes i en tvist.

Lesya Ottesen svarte med å levere et motsøksmål til tingretten for manglende husleie – rundt 96.000 kroner. Hun ville også ha kompensasjon fordi Lorentzen hadde brutt den inngåtte femårskontrakten.

Kunne avslutte

Lagmannsretten finner det klart at Rolo Eiendom – ved ikke å betale husleie – misligholdt kontrakten. Det ga utleier rett til å avslutte leieforholdet.

På den annen side mener retten at Multi Eiendom gjorde en feil da de egenhendig besørget fjerning av Rolos eiendeler. Handlingen blir ansett som grovt uaktsom. I stedet burde namsmannen vært koblet inn.

Årsakssammenheng

Dommertrioen, ledet av førstelagmann Arild O. Eidesen, finner det klart sannsynlig at det er en årsakssammenheng mellom utleiers handling og Rolos tap.

Samtidig stiller retten spørsmål om sistnevnte led et økonomisk tap ved handlingen til Multi Eiendom? Gjenstandene – i hovedsak flere storkjøkken – hadde en nypris på over 2 millioner kroner. Lorentzen anslo verdien til det halve.

Stor usikkerhet

Lagmannsretten konkluderer med at det var stor usikkerhet forbundet med verdifastsettelsen. Det anslaget Lorentzen fremla, ble ansett for høyt. Han fremla heller ikke regnskap som viste at utstyret var mulig å omsette. Derfor ble verdien satt til 250.000 kroner – halvparten av det tingretten konkluderte med.

Tapt leie

På den annen side hadde Multi Eiendom krav på tapt leie. I likhet med tingretten, mener lagmannsretten at kravene kan motregnes. Konklusjonen ble at ingen av partene ble tildelt erstatning, men må dekke egne saksomkostninger.

Underveis i tvisten mente Multi Eiendom at Roger Lorentzen måtte stilles personlig ansvarlig for husleiekravet. Det avviste lagmannsretten og tildelte tromsømannen drøye 36.500 kroner i saksomkostninger.