I påsken 2013 fikk vi i nedre Tromsdalen brev fra kommunen om at det skal bygges rusboliger i samarbeid med Blå Kors i Tromsøysundveien 7, 9020 Tromsdalen, ved siden av den gamle poltomta. 12 leiligheter med vaktrom for døgnbemanning i en kloss på 1100 m² er planlagt. Vi reagerte med en gang fordi dette virker svært lite gjennomtenkt da bygget blir plassert i grensen til rød støysone, kloss opptil tomtegrensene til naboene, i et område regulert for næringsvirksomhet.

Begrunnelsen for plasseringen av bygget er at de ikke ønsker at menneskene med rus, psykiske og somatiske problemer skal bli plassert i grisgrendte strøk, for eksempel Ørretholmen. De ønsker at disse menneskene skal integreres i et nabolag, for å kunne ha en normal livskvalitet. Selvfølgelig skal ikke menneskene med slike problemer stues bort i et øde område, men det finnes områder i Tromsø kommune som er bedre egnet.

Vi har gang på gang foreslått områder rundt Åsgård som alternativ. Der finnes det store grøntområder, og kort vei til sentrum. Disse argumentene blir avvist av politikerne hver eneste gang vi sender merknad på dette. Noe som er interessant er at kommunen har stoppet tiltak på samme tomt gang på gang, når private aktører ønsker å føre opp kontor og leilighetsbygg i Tromsøysundveien 5 og 7. Begrunnelsen for avslag er grensen til rød støysone samt områdereguleringsplanen som regulerer området til kun næring. Etter første runde viste det seg at kommunen hadde gjort store saksbehandlingsfeil, noe som de innrømmer i avisa iTromsø 22.02.14. «Britt Hege Alvarstein byråd for byutvikling (Frp) innrømmer at det kan gå litt for i svingene i saken om rusboliger i Tromsdalen. – Det kan hende det har gått litt fort her, men vi det søkke travelt for det er så mye vi skal ha gjort.» På grunn av kommunens påståtte store arbeidsmengde, er ikke denne saken behandlet, den er rett og slett godkjent uten gjennomgang.

Vi argumenterte for å bygge en lekeplass eller barnehage på tomta som et alternativ. Vi ser at området «Pølsevevet» innerst i Tromsdalen er et kjempeflott område for barn både sommer og vinter. Vi hadde mer enn gjerne stilt opp på dugnad for å bygge opp et noe lignende på poltomta. Det ville vært et kjempefint tiltak for alle i området nedre Tromsdalen.

I Bruvegen, Alfred Hansens vei har det i de senere år tilflyttet en del barnefamilier, og til tross for trafikkerte veier rundt har vi et trygt nabolag for barna. Det er kort vei til Tromsdalen barneskole for eksempel. Vårt ønske er at våre barn skal ha et trygt og rusfritt nabolag og en trygg skolevei.

Høsten 2013 ble vi innkalt til møte med Tromsø kommune og Blå Kors på Tuil arena, for å få mer informasjon om prosjektet. Vi ble svært overrasket over at Kristoffer Kanestrøm (Frp) ikke dukket opp på møtet. Han er den som har kjempet mest for at dette skal bli bygd. Vi ønsket å få vite hvilke andre tomter som var aktuell, da vi hadde fått vite at det var tre tomter Blå Kors hadde sett på. Verken kommunens utsendte sekretær Kristian P. Wilsgård (Frp) eller Blå Kors ønsket å svare på dette, da dette ifølge kommunen ikke var relevant. Hvis tomta i Tromsøysundveien 7 er det beste alternativet, ønsker vi svært gjerne at Kristoffer Kanestrøm svarer på hvor de andre to er lokalisert.

Det viser seg at tilbudet skal være boenheter med døgnbemanning, uten noen videre form for behandling, hvor ut ifra opplysninger i papirene vi har fått tilsendt, skal brukerne kunne ruse seg i boligene. Både Blå Kors og Tromsø kommune overkjørte oss på hver eneste argumentasjon, og fremla sin side av saken som om den var opp og avgjort i deres favør. Dagen etter møtet mottok vi tekstmelding fra Blå Kors hvor de forespurte oss om å få benytte en del av vår tomt til å lage gangvei til bygget deres. Helt siden denne saken kom, har Tromsø kommune og Blå Kors opptrådt svært uprofesjonelt, og har overkjørt oss på alle punkter. Det kan virke som at denne saken er avgjort før den er begynt. Noe som Alvarstein indirekte bekrefter til avisa Tromsø.

Det har vært valgkamp, og vi har benyttet oss av sjansen til å snakke med politikerne som vi tidligere har hatt stor tiltro til. For noen uker siden fikk vi endelig snakket med Kristoffer Kanestrøm (Frp). Han ble overrasket da vi opplyste om at beboerne og næringsvirksomheten i nedre Tromsdalen hadde gått sammen i en underskriftskampanje for å stoppe dette tiltaket. For oss er dette helt utrolig siden han sitter i bystyret og skal ha lest alt som er kommet inn i denne saken. Hver gang dette har vært oppe i bystyret har det blitt enstemmig vedtatt, uten at politikerne har satt seg inn i saken. Han bekreftet for oss at alt som taler mot denne saken, ikke blir tatt til følge. Dette uten at innsendte merknader er gjennomgått av bystyret.

Jeg snakket også blant annet med Øyvind Hilmarsen (H). Etter jeg hadde lagt fram min side av saken, påstår Hilmarsen at jeg har syndromet «Not in my back yard». En ting skal du vite Hilmarsen, jeg har overhodet ikke noe syndrom, men et brennende ønske om at barnet mitt og naboungene skal ha en trygg plass å vokse opp.