RÅDHUSET: Programslippet åpnet med stuntpoesi ved regjerende mester i poesislam, Ane S. Gryde, akkompagnert av dans fra Anne Katrine Haugen. Med årets tema «kropp» i fokus, brukte de hele rommet i sin fremføring.

– Kropp er et veldig populært emne i mediene for tiden, du får jo ofte servert kroppslige temaer gjennom tabloidavisene. Så vi undersøker hvordan dette gjenspeiler seg i litteraturen for å se om det bygger opp under de stereotypene vi ser i tabloidpressen eller om det er en reaksjon mot det, sier Ingebjørg Liland, daglig leder for Ordkalotten.

Les også: Deler lesegleden

«Starstruck»

I løpet av fire dager kommer mange forfattere til Tromsø, alle med litteratur som omhandler kroppen. Det er et tett program og det vil være noe for alle aldre. Kunstnerutvalget bestående av Morten Wintervold, Ingvild Solstad-Nøis og Jens Styve, la fram programmet del for del.

– Vi finner kroppsrepresentasjoner i nær sagt enhver roman, man kan knapt åpne ei bok uten å finne beskrivelser av kropper, sier han.

Wintervold nevner blant annet forfattere som Eldrid Lunden og Pia Tafdrup som noen han personlig blir «starstruck» av.

– De er to legender. Og det er ikke helt mulig å se for seg hvordan skandinavisk litteratur hadde sett ut uten disse to, sier han.

Les også: Forskere advarer: Disse bildene er ikke bra for deg

For barn og unge

BANG er gruppen som har satt sammen program for barn og unge. Der er blant annet Linnéa Myhre og Arne Svingen på programmet.

– Arne Svingen har markert seg som en av Norges fremste barne- og ungdomsforfatter, og han tilbyr et skrivekurs for barn i høstferien, sier Solstad-Nøis.

Det er mange forfattere som kommer, og hver dag under festivalen vil forfatterne presentere sine nye bøker på biblioteket.

Les også: iTromsø med i ny humorbok

Økende publikum

Liland tror festivalen vil få flere besøkende i år enn tidligere.

– Vi håper at Ordkalotten har etablert seg som en festival i Tromsø som folk gjerne vil komme på, og vi har opplevd økende publikum for hvert år de siste årene, sier hun.

Ingebjørg Liland, daglig leder for Ordkalotten, tror det vil bli bra oppmøte under litteraturfestivalen. Foto: Nora Lervik
Under programslippet fremførte Ane S. Gryde dikt om kroppen, med dans av Anne Katrine Haugen. Foto: Nora Lervik