Mer enn 60 ulike lag og organisasjoner viste seg fram for folkemassene i sentrum lørdag formiddag under arrangementet «Frivillighet i sentrum», der målet er å rekruttere flere til klubben sin. På stand sto også damene i Arctic Rollerderby-lag som ble etablert i byen i 2011. Til nå har de 27 medlemmer som driver på med denne fullkontaktsporten som foregår på rulleskøyter, men de vil gjerne ha flere damer med, men da må de tåle å bli taklet.

– Det er strenge regler for hva som er lov, men det er klart at det kan bli heftig. Vi har ikke hatt noen alvorlige skader på laget vårt ennå, men jeg har brukket noen ribbein, sier trener Solveig Schistadberg.

– Dessuten, vi er stolte av blåmerkene våre. Fotball er for pyser, ler medtrener Mia Berg Hammervoll, og oppfordrer folk til å delta på derbyskolen som de arrangerer 10. oktober.

Les også: Slik skal de rekruttere frivillige

Trener opp selvtilliten

Eirik Svartdal Olsen (15) og Simon Klingenberg Osnes (15) har begge flere års erfaring i hoppbakken, og er aktive i Tromsø hopp. På lørdag hoppet de fra en liten mobil bakke som sto i Storgata, men vanligvis er det langt større bakker de bryner seg på.

– Vi har hoppet i en 90 meters bakke. Det er litt skummelt i starten, men man starter jo i småbakker og trener opp selvtilliten. Det viktigste i hoppsporten er å stole på seg selv, sier de to.

Les også: Polaria inviterer til hai-søndag

Vikingtradisjon i hevd

Ikledd håndsydde klær fra yngre jernalder blir det mye oppmerksomhet på høvding Liv Elin Røberg og veteran Hallvard Kongsli i foreningen Straumeyjar, som ble etablert for 10 år siden. Foreningen som består av ti vikingalder-entusiaster gjenskaper og formidler både tøy, tradisjoner og mat fra vikingtida.

– Vi driver på med historisk håndverk, og vi deltar på ulike markeder, der vi bor i telt og lager maten ute akkurat som i vikingtida. Smarttelefoner og andre tekniske ting er bannlyst. Ellers, du kan sjekke Facebook, men da utenfor teltet, ler vikingentusiastene.

Meningsfullt dyrehold

Storgata var full av ulike stander og boder fra idrett, interesseorganisasjoner og andre lag som er drevet av frivillighet. «Frivillighet i sentrum» ble i år arrangert for tredje gang i regi av Hålogaland amatørteaterselskap, Troms barne- og ungdomsråd, Tromsø kommune og Tromsø idrettsråd, som en hyllest og festdag for alle dugnadshjertene i samfunnet. Det er noe som også Dyrebeskyttelsen avdeling Tromsø setter pris på.

– Vi trenger alltid flere frivillige og fosterhjem. Å engasjere seg i dyr er veldig interessant og man kan også hjelpe andre med det. Min hund som jeg adopterte fra Dyrebeskyttelsen er i dag sertifisert besøkshund, sier Kjellaug Lindrupsen i hundegruppa, som også arrangerer gratis hundetrening på Grønnåsen hver onsdag.

Også redningshundgruppa i Norske redningshunder sto på stand med hundene sine. De samarbeider tett med politiet og Røde Kors i leteaksjoner der mennesker forsvinner.

– Vi har per i dag fem godkjente ekvipasjer, og vi holder på å trene opp flere. Å bruke hund i redningsarbeid er gull verdt, de kan lukte seg fram til mennesker som for eksempel er tatt av ras. Det gir også en fin kontakt og mening å jobbe med hunden sin, sier instruktør Lisbet Sørensen, som gjerne vil ha flere med.

Les også: Disse bøllejentene vil hjelpe ensomme