Forskningsdagene i Tromsø har hatt fulle hus på alle sine arrangementer gjennom hele perioden, også i forskningsteltet ved Nerstranda senter denne helga. Prosjektleder Else Buttengård er veldig fornøyd med besøkstall på nær 4000.

- Tilbakemeldingene fra publikum har vært fantastiske. Spesielt responsen fra barn og unge som får opp øynene for vitenskap, de sier at forskning er kult, det gleder mitt forskerhjerte, sier Bottengård.

I morgen søndag arrangeres "Mat og Myter" på Tromsø museum, der blant annet barn kan lage mat som de gjorde i steinalderen, ved å «fange» egen mat med bue og pil, steke på helle og kutte opp med flintekniv. I tillegg kan barna kle seg ut som vikinger og smake på hvordan maten var i vikingtiden.

Mat som lokalhistorie

Det er Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet som er arrangører for festivalen. Årets tema under forskningsdagene har vært mat. Derfor har det også vært fokusert på mathelse, der publikum kan spørre forskere om alt fra allergi til vitaminer.

Forsker Marit Jørgensen i NIBIO serverte byggrøt til folk i forskningsteltet på lørdag. Det handler også om lokalhistorie.

- Vi forsker nå på bygg og tradisjonen med å dyrke bygg i nord. Før i tiden var det vanlig å dyrke det også i Troms, men det er nesten forsvunnet nå. Vi vil finne ut om det er noen byggtyper som egner seg spesielt godt i vårt klima, og vi samarbeider med islandske forskere nå, sier Jørgensen.

Krabber og is

For barna var det også mange spennende ting å se og å gjøre i forskningsteltet, der man kunne se på levende krabber eller fangst fra forskningstokter, inkludert en liten hai. Men det som skapte mest køer var utvilsomt stasjonen der man kunne lage sin egen is, i regi av Institutt for kjemi ved UiT.

- Tenk at man kan lage egen is hjemme, bare ved å blande ting sammen i en pose og så kjøle det ned. Det er veldig gøy, sier venninnene Eveline Maldis Vinje Emberland (10) og Elise Hjelseth Andersen (10), som begge er elever ved Workinnmarka skole.