I lørdagens iTromsø kunne du lese om krigsflyktningen Rasu Teklemichael Kahsay (46) som sammen med kona og datteren på fire, bor i en privat utleiebolig som er iskald på grunn av manglende isolasjon, har et kjøkken som ikke fungerer og et elektrisk anlegg som er svært brannfarlig. Dette til en pris på 12.000 kroner.

Nå som det er flere flyktninger på vei til Tromsø, lover Kristin Røymo (Ap) og Ingrid Marie Kielland (SV) at det vil bli bygget flere kommunale boliger.

– Sånn som situasjonen har blitt nå, så er det de mest utsatte som får mest problemer. Det oppstår slike situasjoner fordi det rett og slett er for få boliger, sier Røymo.

400 flere boliger

Arbeiderpartiet og SV har gjennom valgkampen lovet bygging av 400 kommunale utleieboliger.

– Jeg tror alle forstår at denne situasjonen vi er i krever at vi jobber raskt og målrettet. Dette er ikke en sak vi kan vente med å handle, sier Røymo.

Med tett dialog med det private markedet skal de være sikker på at det blir bygget nok.

– Det vi trenger mest av alt er flere boliger. Når vi blir konstituert, er dette det første vi kommer til å begynne å arbeide med. Det blir den største og viktigste saken, sier hun.

Mye som kan gjøres

Ordførerkandidat for SV, Ingrid Marie Kielland, er enig med Røymo.

– Denne saken illustrerer veldig tydelig at vi har behov for flere utleieboliger i Tromsø og flere profesjonelle utleieaktører. I tillegg er det helt klart et behov for at kommunen selv må bygge for å kunne tilby bolig til både flyktninger og mange andre som har behov for bedre boliger til en pris som er mulig å betale, sier hun.

Kielland mener saker som Kahsays er viktig å fronte da det illustrerer hvordan situasjonen er på boligmarkedet i Tromsø i dag.

– Det er de som har minst ressurser og minst nettverk som blir rammet hardest av hvordan det er i dag. Det er mange ting som kan gjøres for å bedre situasjonen. Vi har for eksempel foreslått at kommunen, sammen med stiftelsen Kommunale Boliger, skal bygge flere, sier hun.

Bo privat

Kielland opplyser om at Boligkontoret har sagt at man vil kunne klare å ta imot flyktningene ved å hente inn tilbud fra det private markedet.

– I tillegg har mange sagt at de ønsker å bidra til å huse flyktninger, og vi håper at folk som har mulighet til å leie ut, stiller opp med å få dette leietilbudet inn til kommunen, sier hun.

Selv mener Kielland i utgangspunktet ikke primært at flyktningene skal huses i private hjem.

– På litt lengre sikt, når vi også skal ta imot flere, aktualiserer dette at vi må bygge, sier hun.

VIKTIG: Ingrid Marie Kielland mener saken illustrerer hvordan situasjonen er på boligmarkedet i Tromsø i dag. Foto: Lise Lotte Henriksen