«Tromsø kommune skal tilrettelegge for at veteraner ivaretas med verdighet og forståelse» heter det i forslaget til en kommunal veteranplan som skal vedtas i dagens kommunestyre.

I forslaget tar byrådet opp hvordan forskjellige instanser i kommunen skal bli bedre på å ta vare på – og hjelpe – veteraner og deres pårørende.

Mange sliter etterpå

Byrådets leder Øyvind Hilmarsen skriver:

– Veteranene i Tromsø skal sikres at deres utfordringer og behov blir forstått og ivaretatt i kommunens tjenesteapparat.

– Samtidig skal kommunen bidra til at veteranenes anerkjennelse i det offentlige øker, og legge til rette for at veteranene kan bidra positivt i kommunen.

Hilmarsen skriver videre at til tross for at det fleste veteranene ikke opplever helseplager i ettertid så er det mange som gjør det – og som har vanskelig med å få hjelp.

– Det er eksempler på veteraner som sliter med å nå fram i hjelpeapparatet, skriver Hilmarsen.

Trenger kunnskap

Dette gjelder ifølge byrådslederen spesielt veteraner som gjorde sin internasjonale innsats tidlig. Da fantes det ikke like mye kunnskap rundt hvilke utfordringer veteranene hadde etter at de kom hjem.

– Noen veteraner opplever at leger og ansatte ikke har tilstrekkelig kunnskap om deres bakgrunn og konsekvensene den har for deres livssituasjon, skriver Hilmarsen.

Derfor ønsker som sagt byrådet at kunnskapsnivået i kommunen skal rustes opp og at samtlige virksomheter som kommer ikontakt med veteraner og deres pårørende skal bli flinkere på å hjelpe dem.

Familiefokus

Spesielt gjelder dette de delene av kommunen som jobber med familien til veteranene.

– Økt oppmerksomhet og innsats overfor familiene bidrar til å redusere stress og helseproblemer. For ansatte i skoler og barnehager er det særlig viktig å være informert og å ha kunnskap som gjør at barna ivaretas på en god måte, skriver byrådslederen.

EGEN PLAN: Tromsøs veteraner skal bli bedre ivaretatt i kommunen, foreslår byrådet. Her fra Veterandagen den 8. mai. Foto: Christer Pedersen