Da var for rundt tre uker siden at matfar Tore Ingebrigtsen la merke til at hunden hans Niko - en blanding mellom antakelig labrador og fuglehund - hadde begynt å halte.

– Niko er seks, snart syv år, og jeg har hatt han siden februar 2009. Da var han to måneder gammel, forteller Ingrbrigtsen.

Familiemedlem

Niko betyr mye for han, og er med han døgnet rundt og overalt.

– Jeg ser han som et familiemedlem så langt det lar seg gjøre, forteller Ingrbrigtsen.

Da Niko begynte å halte trodde Ingebrigtsen at det var snakk om en strekk, og at det kom til å gi seg.

– Han har alltid vært en aktiv hund. Vi vet ikke helt hva som har skjedd, men han har antakeligvis pådratt seg skaden på grunn av høyt aktivitetsnivå. Det beste han vet er å springe etter pinner eller en ball.

Korsbånd

Men skaden skulle vise seg å være langt mer alvorlig enn det Ingrbrigtsen først trodde.

– For litt over en uke siden var jeg ute med Niko, og etter bare fem meter stoppet han opp og hylte. Mandag kom vi oss til veterinæren, og da hadde vi ikke peiling på hva som var galt. Det var et sjokk å få vite at korsbåndet hadde røket og at alternativene var operasjon eller avlivning, sier Ingebrigtsen.

Men så lenge det fantes en mulighet for at Niko skulle bli bra igjen, var ikke avlivning et alternativ for Ingebrigtsen.

– Han ble operert på torsdag, og nå håper vi på at han skal bli helt fin igjen. Det er en ny metode han er operert etter. Den skal være bedre enn den gamle, men er også dyrere. Vi ender antakeligvis på 40.000 kroner for operasjonen og kontrollene, sier han og legger til:

– Det er dyrt, men det er dyrt utstyr som brukes og mye folk i sving. En del tenker nok at det er galskap å bruke så mye penger på en hund, men det får være deres oppfatning. Jeg føler uten tvil at jeg har gjort det rette.

Forsikring

Ingebrigtsen hadde ikke forsikring på Niko, og anbefaler andre å tenke på det.

– Men det nytter ikke å tenke på det i ettertid. Nå skal Niko være her i mange år til, men i et litt roligere tempo. Han vil nok få litt restriksjoner nå, sier han.

Generelt opplever ikke Ingebrigtsen at det er dyrt å ha hund.

– Men folk som anskaffer seg hund må være klar over at det er et stort ansvar og at det kan bli dyrt, sier han.

Tore Ingebrigtsen med hunden Niko Foto: Ronald Johansen / iTromsø