TROMSØ: Selv om skadene på nyttårsaften har blitt kraftig redusert etter at forbudet mot pinneraketter kom, har brannvesenet fortsatt noen retningslinjer for bruk av fyrverkeri.

– Erfaringsmessig er det mindre personskader etter at forbudet ble innført. Det er bare en og annen gang at fyrverkeri er årsaken til branntilløp, sier varabrannsjef Kaj Christiansen.

Ber om sunn fornuft

På nyttårsaften vil Tromsø Brann og redning ha normal vaktstyrke på jobb, med mulighet til å kalle ut folk om det skulle være behov for det.

Det viktigste folk burde tenke over før de sender opp fyrverkeri på årets siste dag, er å følge bruksanvisningen nøye, og å bruke sunn fornuft.

– Skal man fyre opp batterier må man finne seg en åpen plass. Benytt fyrverkeri på åpent lende, og passe på at fyrverkeriet ikke går mot folkemengder eller hus. Disse batteriene står støtt, men husk at de kan velte, sier Christiansen.

– Ikke tenn på to ganger

Når man skal tenne opp fyrverkeri anbefales man å bruke en glødestav foran lighter og fyrstikker, slik at ikke fyrverkeriet blir antent feil. Skulle du ikke lykkes i å få fyr, burde du ikke prøve en gang til.

– Du må ikke prøve gjentatte ganger. Virker det ikke, må du la det stå i 30 minutter før du dynker det grundig i vann, og så leverer det tilbake til leverandøren, sier Christiansen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) minner på sine nettsider om at mange barn bruker første nyttårsdag til å lete etter fyrverkeri.

Pass på øynene

Ifølge tall fra DSB får mellom ti og 20 personer årlig øyenskader som følge av fyrverkeribruk.

– Derfor er det viktig å bruke beskyttelsesbriller. Det er også viktig å huske aldersgrensen, og å være varsom med alkoholbruk, sier Christiansen.

Han minner også om at store stjerneskudd kan antenne lett antennelig materiale.

– Som sagt, følg brukerveiledningen og bruk med sunn fornuft, sier han.