Med NRK-profilen Selda Ekiz som konferansier ble det høy temperatur på universitetet torsdag formiddag. Med høye smell og inspirerende ord fra geofysikere, fysikere og rollemodeller fra bedrifter i kommunen, vil universitetet lokke niendeklassinger til dets realfagsstudier.

– De er i akkurat den alderen man må velge. Når du er så ung vet du sikkert ikke om alle mulighetene som finnes, og i dag er dagen for akkurat det, sier Ekiz.

SELFIE: NRK-profilen Selda Ekiz var konferansier på Energy on the loose for tredje gang. I år er hun nok like populær som i fjor.

Viktig dag

FYSIKER: Sara Kleiven (14) og Carl Henrik Paseid (14) har forskjellige mål i livet, men begge lot seg fascinere av dagens forelesning.

– Jeg vil bli fysiker, så jeg ble veldig glad når jeg fikk vite at det skulle handle om det. Jeg har lyst å jobbe med verdensrommet og jorda. Energi, det store smellet og alt det der. Det er det ingen tvil om at jeg skal jobbe med, sier Sara Kleiven (14) fra Langnes skole.

Selv har elevene inntrykk av at det ikke er så mange som tenker på videre utdanning ved deres skole. Derfor mener de at denne dagen er ekstra viktig for medelevene.

– Det virker som om de fleste bare vil ut og få seg en jobb, sier Carl Henrik Paseid (14), som også går ved Langnes skole. Han har bestemt seg for å bli skuespiller, selv om han innrømmer at det var mye interessant under dagens forelesning.

– Særlig det om fusjonskraft.

Og en ting som kan få Paseid til å revurdere planene sine, var da vitensenterpedagogen Hedinn Gunhildrud ba Paseid om å assistere ham med et lite eksperiment.

– Det ene kjemikaliet mitt utvikler stor varme om det kommer i kontakt med vann, det andre pulveret brenner ved høy temperatur med kraftige lysglimt, sier Gunhildrud, som ikke sparte på kruttet utendørs.

Brannsikkerhet

FULLSATT: Over 800 elever fra alle niendeklassene i Tromsø kommune var på plass på universitetet.

Det er fjerde gang UiT – Norges arktiske universitetet arrangerer Energy on the Loose, og første gang man har måtte begrense antall forsøk med varme og flamme innendørs, ettersom det var rekordmange ungdommer i salen på UiT.

– Vi hadde med en rekke andre eksperimenter vi kunne ta inne. De gir ikke så mye røyk og ikke flammer. Vi har nok eksperimenter å ta av, og jeg tror det gikk hjem hos noen. Det var litt hyling, sier Gunhildrud

Energy on the Loose er et samarbeid mellom blant annet Troms Kraft, Statoil, Tromsø havn, KSAT, Vitensenteret og UiT.