SØR-TROMSØYA SYKEHJEM: I disse dager fylles sykehjem i Troms med ungdommer som er med på «Aksjon Ungdom». For Sør-Tromsøya sykehjem betyr det ni ungdommer ekstra fordelt på sykehjemmets ni avdelinger.

Men for to jenter er dette hverdagen, bare uten lønn.

– Det er for å få erfaringen med å jobbe innenfor helse. Det er det jeg vil gjøre når jeg blir eldre, sier Mia Berg (16), som startet på sykehjemmet allerede i mars.

Et godt alternativ

Hun forteller at hun ble skolelei i desember i løpet av hennes første år på videregående med studiespesialisering. Men å sitte hjemme ble fort kjedelig for Mia, som ønsket å komme seg ut.

– Nav satte meg i kontakt med ledelsen her for å se om det var muligheter for å få jobb her. Det var ingen problem, sier Berg.

Gunn Tone Gabrielsen, som er bogruppekoordinator ved sykehjemmet, mener innsatsen til Berg er helt unik i Tromsø-sammenheng, og håper flere kontakter helsetjenesten om man velger å droppe ut av skolen.

– Det gjør at vi kommer oss mer ut med de eldre og får gjort mer ting. Sommerungdommen og de frivillige har ikke lov til å stelle eller håndtere medisin, men de står for mesteparten av trivselen. Det er dem som holder oss gående, sier Gabrielsen.

Uvurderlig erfaring

– Hadde jeg sett det på CV-en til en jeg skulle ansatte ville det telt utrolig mye. Det viser at de tar tak og interesserer seg for det, sier Gabrielsen.

– Jeg tror jeg vil få det tilbake senere når jeg skal ut i arbeidslivet. Jeg bor hjemme nå, så jeg er ikke avhengig av penger, sier Berg, som har søkt seg inn på skolelinjen «helse og oppvekst» til høsten.

Nå gjenstår det fire uker før hun inngår i pulje 2 av «Aksjon ungdom», hvor hun for første gang får betalt for jobben hun gjør ved sykehjemmet.

Ei som var med på aksjonen i fjor var Marte Lysnes (17), som ikke var i tvil om at hun skulle melde seg på i år også.

– Det er fint å ha prøvd det slik at jeg vet hva jeg skal vurdere senere. Jeg syns det kanskje jobben burde vart litt lengre enn fire uker og at det er litt korte dager med bare fire timer, fire ganger i uken. Men jeg gjør ikke dette for pengene, da hadde jeg heller funnet meg en annen jobb, sier Lysnes.

FORNØYD: Gunn Tone Gabrielsen er meget fornøyd med tiltakene Sør-Tromsøya sykehjem har satt i gang. Foto: Trond Tomassen
SOMMERUNGDOM: «Aksjon Ungdom» er i gang i Tromsø kommune. På Sør-Tromsøya sykehjem er blant annet Marte Lysnes en av dem som jobber fire dager i uka. Foto: Trond Tomassen
FRIVILLIG: Mia Berg (16) jobber frivillig på Sør-Tromsøya sykehjem etter å ha droppet ut av videregående skole. Her sitter hun sammen med sommervikar, Marte Lysnes (17).Alle foto: Trond Tomassen Foto: Trond Tomassen