Orkesteret har brukt siste del av forrige uke på å øve inn programmet i Bodø hvor oppholdet ble avslutta med lørdagskonsert. Programmet som framføres er det samme for alle konsertene, men med to forskjellige solister i Sibelius’ fiolinkonsert.

I Bodø og Tromsø er det den unge fremadstormende Miriam Helms Ålien fra Alta som har solistrollen. I Sverige, Finland og Litauen er det den enestående østerrikske fiolinisten Benjamin Schmid publikum får høre.

Diplomkonsert

SOLIST: Miriam Helms Ålien er fiolinsolist i Bodø og Tromsø.

Konserten i Bodø var en spesiell anledning for både NOSO og Miriam Helms Ålien. For aller første gang medvirka et nordnorsk symfoniorkester på eksamenskonserten til en diplomstudent fra Norges musikkhøgskole.

– Miriam Helms Ålien har allerede, fra ung alder, jobbet nasjonalt og internasjonalt som solist. Nå uteksamineres hun fra diplomstudiet i utøving, og vi i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester er stolte over å kunne medvirke på hennes eksamen, forteller Aggie Peterson, kommunikasjonsansvarlig i NOSO.

Romantisk mesterverk

Som eksamensverk vil Ålien presentere en av romantikkens flotteste konserter for fiolin og symfoniorkester, Sibelius’ berømte fiolinkonsert – en konsert som tar det symfoniske og romantiske ut til fulle.

Samme verk skal også Benjamin Schmid spille. Dette er en fiolinist som opptrer på verdens ledende konsertscener, og som har gjesta flere av de fremste orkestrene i Europa, som Philharmonia Orchestra, Concertgebouw Amsterdam og Wiener Philharmoniker.

Nordisk program

Det blir for øvrig et rent nordisk program NOSO presenterer på alle de fem konsertene. I tillegg til Jean Sibelius framføres «Hyldningsmarsj» fra «Sigurd Jorsalfar» av Edvard Grieg og Symfoni nr. 7 av Allan Petersson.

NOSOs førstedirigent, Christian Lindberg som leder orkesteret under disse konsertene, karakteriserer det sistnevnte verket som en svensk mastodont av en symfoni som i disse dager opplever en renessanse.

Lindberg har gjennom flere år jobba med å få innspilt samtlige av Allan Petterssons symfonier med svenske Norrköping Symfoniorkester, og de har vunnet Svenske Grammis for dette. Petterssons 7. Symfoni ble verket som ga ham hans store gjennombrudd som dirigent internasjonalt.