Frp-politikerne Bjørn Gunnar Jørgensen og Kristoffer Kanestrøm ønsker å øke sperregrensa fra fire til seks eller åtte prosent.

– Grunnen er rett og slett at vi har sett måten småpartiene har opptrådt i budsjettprosessen i år, og måten de har opptrådt tidligere. Det er ikke rettferdig at de skal sitte på vippen og bestemme med så liten oppslutning, sier Jørgensen.

– Presser og presser

– I budsjettprosessen nasjonalt i høst har særlig Venstre og Trine Skei Grande kommet med voldsomt store krav. De sitter og presse og presser, og man klarer ikke finne en enighet før i tolvte time, derfor foreslår vi en økt sperregrense.

Jørgensen mener likevel ikke at dette vil føre til at færre velgere får stemmen sin hørt.

– Dette har ingenting med folkets røst å gjøre, når småpartiene presser gjennom sine særsaker. Siste måling før jul viste at Venstre hadde 2,5 prosent. Det vil si at 97,5 prosent av befolkninga ikke vil ha venstres politikk. Da kan man ikke påstå at noen ikke blir hørt. Flertallet råder, og sånn må det være i et demokrati.

Jørgensen sparer ikke på kruttet i sin beskrivelse av samarbeidspartiet sitt:

– Venstre er et direkte Nord-Norge-fiendtlig parti som de vil at drivstoff skal bli dyrere, har presset gjennom en flypassasjeravgift, og de vil heller ikke utnytte oljefeltene i nord.

Statsrådsmisnøye

Jørgensen er også lite fornøyd med måten Venstre og KrF opptrådte etter endringene i regjeringen før jul.

– De gikk hardt ut mot spesielt Per-Willy Amundsen. Samtidig uttaler de at de ønsker en Sentrum-Høyre-regjering. Kan de ikke regne? Hvordan i all verden skal et slikt alternativ få flertall, spør Frp-politikeren.

– Ingen stemmer på dem

Hans politiske makker, Kristoffer Kanestrøm føyer til:

Det er nesten ingen som stemmer på småpartiene og vi må gjøre noe med det. De stiller for mye krav og for mange ultimatum.

– Frp stilte da også et ultimatum om bilavgift i forhandlingene?

– Jo, men vi har en størrelse som gjør det naturlig å stille krav. De er så små at nesten ingen har stemt på dem, og da er det et demokratisk problem at de har nok makt til å felle en regjering, eller sitte på vippen om et statsbudsjett.

– Jeg er enig med KrF om at politikk ikke er matematikk, og man må alltid søke flertall, men spørsmålet er: hvor skal sperregrensa slå inn? Vi tar til ordet for øke den litt. Det vil fortsett være sånn at man må forhandle, men det skal litt mer til før masse småparti som sitter på vippen her og der, sier Kanestrøm.

– Helga Marie Bjerke i KrF mener dere fremmer forslaget for å mele deres egen kake. Hva har du å si til det?

– Forslaget vil gagne Frp og de store partiene, såpass ærlig skal vi være. Det er partiene de flest stemmer på. Med andre ord vil forslaget gagne flertallet av befolkningen. Vi tar i dag for mye hensyn til et bitte lite mindretall som stiller voldsomme krav, nesten uten velgere i ryggen.