Ståle P. Fremnesvik"/>

- Tromsø har en x-faktor

Arkitektstudenter uenig i stygghetsstempelet. Debatt: Synes du Tromsø er en stygg by?

Foto: Lars Åke Andersen

nyheter

- Jeg var på Verdensteateret i natt. Der snakket vi om at Tromsø har en x-faktor som ingen andre byer har, sier arkitektstudent, Marit Bråtveit.

Hun har tidligere bodd halvannet år i Tromsø. Lørdag var hun på arkitektonisk vandring i byen sammen med rundt 15 andre femteårsstudenter og lærere ved NTNUs seksjon for arkitektur, samt arkitekt Gisle Løkken fra "70 grader nord arkitektur".

- Det er veldig spennende folk som bor her, og arkitektonisk er det lite homogent. Andre byer er så homogene, med kjedebutikker og kjedekafeer. Det er litt av sjarmen med Tromsø at det er litt rotete. Det er plass til det gamle blant alt det nye. Det er en fin blanding, fortsetter Bråtveit og trekker fram Driv som et eksempel.

Fine, eldre bygg

- Driv er et fantastisk sted. Med ei sjel som nye bygg ikke har, sier hun.

Også Fokus og Verdensteateret får gode skussmål fra arkitekstudenten.

Siri Sandbeck Walther fra Oslo har aldri vært i Tromsø før turen med de andre arkitektstudentene. De startet vandringen ved Strandkanten, gikk gjennom deler av sentrum og opp til det delvis ferdige boligprosjektet i Brinkveien vest av Prestvannet, og avsluttet ved et av lavenergihusene " Ibox".

Sjarm

- Det virker som det har vært veldig stor vekst i byen. Det er litt sjarmerende også, det at ikke alt hører sammen. For eksempel at det er litt ulik materialbruk, sier Walther.

Hun kan likevel styre sin begeistring noe når det gjelder Sentrum Terrasse.

- Det blir litt skjemmende for dem som bor rundt. Man kunne kanskje tenkt litt over konteksten, sier Walther, men legger til at man ikke trenger tenke på alt rundt når man bygger nye bygg.

Bråtveit er av samme oppfatning, men at Tromsø ser ut som en dass er hun helt uenig i.

- Det er mange stygge tettsteder i Norge som verken har sjel eller sjarm. Det har Tromsø, sier Marit Bråtveit.

Debatt: Synes du Tromsø er sn stygg by?