- Kun for å ødelegge

Lokale graffiti-interesserte mener vandaler ødelegger for kunsten. SI DIN MENING: Kan tagging være kunst?

Foto: Petter Strøm

Foto: Petter Strøm

nyheter

Vandaler var på ferde på Kvaløya i helga og sprayet biler og hus. Det likte selvsagt eierne dårlig.

Men også det seriøse graffiti-miljøet i Tromsø reagerer på vandalismen.

- Å sammenlikne seriøse graffiti-malere med disse vandalene, blir som å gi alle som bruker kniv til å skjære brød et stempel som knivdesperadoer på grunn av at noen velger å stikke andre med kniv. Sånn satt på spissen, sier Erik Olsvik.

Ikke akseptert

Tromsøværingen har malt flere lovlige graffiti-kunstverk i byen. Sist i trappeoppgangen på utestedet Cirka.

Han har også et eget designfirma. Han reagerer sterkt på hærverket Jan Johansen på Kvaløya ble utsatt for i helgen.

- Det er mye en sprayboks kan brukes til, men ikke alt som er akseptert, sier Olsvik.

Sofie Nordbakken studerer formgivning ved Breivang VGS og har god kjennskap til graffiti, blant annet fra et år som utvekslingsstudent i Atlanta i USA.

- Det er veldig enkelt for folk å skjære alle som uttrykker sin kunst med sprayboks over en kam når noen gjør ting som dette, sier hun.

Estetikk

Graffiti-kunst kan uttrykkes på flere forskjellige måter, blant annet som store fargerike malerier (piecer) eller i form av en signatur (en tag).

- Folk er ofte mest kritisk til tagsene. Det er fordi de ikke forstår hvor mye arbeid som ligger bak det. En god tag består av en egenutviklet font og kan være veldig estetisk å se på, forklarer Olsvik.

- Problemet er at det ikke finnes så veldig mange i Norge med en fin tag, fortsetter han og understreker at skribleriene på Kvaløya ikke går under kategorien "gode tags"

- Kunne vært kunst

- Hadde gjerningspersonene lagt arbeid i det, og hatt en gjennomført stil på bokstavene sine, kunne det selvfølgelig blitt vurdert som kunst. Men det er lite som sier at dette var gjennomtenkt. I tillegg har de skrevet på en bil. Da gjør de det kun for å ødelegge, sier Olsvik.

Sara Nordbakken er enig.

- Selvfølgelig kan slike verk, om du kan kalle det for det, bli sett på som kunst. Det er mye rart som er kunst. Men i dette tilfelle er det veldig lite som tilsier at personene bak har skrevet dette for å uttrykke seg kunstnerisk.