Natt til 16. november 2002 brant et hus på Breivikeidet ned til grunnen, og 85-årige Erling Eriksen omkom. Saken ble senere endret da politiet mente at Eriksen ble kvalt før huset brant ned.

Politiet siktet og arresterte en 32-åring fra Tromsø som hadde tette og nære bånd til avdøde, men i går kom nyheten med at saken mot 32-åringen er henlagt.

32-åringen sier gjennom sin advokat Jørgen Mowinckel at han er veldig lettet over utfallet.

– Han har hatt det veldig tøft siden han ble siktet og pågrepet i januar i fjor og gråt av glede da jeg overbragte den endelige beskjeden, sier Mowinckel.

Allerede i september i fjor skrev «Tromsø» at politiet ville henlegge saken. Siden slutten av februar i år har Riksadvokaten hatt saken til behandling.

Hatt det tøft

Henleggelse var ett av tre alternativer. De to andre som har vært vurdert, var om det skulle tas ut tiltale mot den siktede 32-åringen eller om en ny og utvidet etterforskning skulle beordres.

At riksadvokat Tor-Aksel Busch nå, etter å ha gått gjennom saken i flere måneder, dropper tiltale er ikke noen stor nyhet, ifølge Mowinckel.

– Konklusjonen til riksadvokat Busch er da at det ikke er grunnlag til å opprettholde siktelsen mot 32-åringen, og man ser ikke muligheten til å fremskaffe nye bevis som kan styrke saken mot 32-åringen, sier Mowinckel.

– Avgjørelsen kommer heller ikke som noen bombe på meg, sier 32-åringens forsvarer.

Mowinckel forteller videre at 32-åringen har hatt det svært tøft i tiden fram til nå.

– Han har vært gjennom et helvete helt siden han ble arrestert og har vært veldig nedfor. Han har gått til psykolog for å få hjelp, og dette er det noe han vil fortsette med fremover, sier advokat Mowinckel.

Krav på erstatning

Det som skjer fremover nå, er at 32-åringen har krav på, og skal ha, erstatning. Men ifølge Mowinckel vil han først og fremst fokusere på å samle krefter og komme seg opp på bena igjen.

– Erstatning er noe vi skal se på etter hvert, men hvem tenker på penger nå? Han har akkurat fått fjernet noen enorme lodd fra skuldrene, og skal konsentrere seg om mer hvile og fortsette å få psykologisk hjelp, sier Mowinckel.

– Han har ikke engang orket å komme innenfor dørene på mitt kontor for å diskutere videre prosedyrer, avslutter Mowinckel, som selvsagt også er lettet over frifinnelsen.

Politiadvokat Per Krokan var i går ikke tilgjengelig for kommentar, men til «Tromsø» i februar sa han:

– Slik saken står er det ikke usannsynlig at den forblir uoppklart.

john.strandmo@bladet-tromso.no

kim.barosen@bladet-tromso.no

IKKE TILTALE: Riksadvokaten har nå henlagt saken mot 32-åringen som ble siktet for drapet på 85 år gamle Erling Eriksen på Breivikeidet. Foto: Ann Sissel Jenssen