Teori om skapsamer

UIT-professor tror utelukkende det er fornorskede sjøsamer som lar seg provosere over debatten om samisk skilting.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

- Det er på tide å få inn litt edruelighet i denne debatten nå. Det diskusjonen egentlig dreier seg om, er hvorvidt staten skal betale for tiltak som vi allerede har i kommunen, sier UIT-professor, Asle Høgmo, og ramser opp at Tromsø allerede har samisk samiske barnehager, samisk skoleundervisning og samisk skilting flere steder.

Les også: - Det samiske må stå først.

I praksis mener han derfor at det ikke vil bli den store forandringen dersom Tromsø blir innlemmet i det samiske forvaltningsområdet.

Teori om skapsamer

Høgmo er selv sjøsame og har ved siden av professorstillingen sin innen pedagogikk blant annet forsket på Kåfjord og innlemmelse i det samiske forvaltningsområdet.

Han har derfor naturlig nok fulgt debatten som har herjet de siste ukene om hvorvidt også Tromsø skal innlemmes i det samiske forvaltningsområdet tett.

Les også: Vil legge debatten død.

Særlig har han bitt seg merke i alle kommentarene fra folk som har latt seg opprøre over at en slik ordning kan bli en realitet.

- Det jeg tror er at de som er så livredde for at Tromsø skal bli innlemmet i det samiske forvaltningsområdet selv er fornorskede sjøsamer som blir provosert over dette fordi de ønsker lede oppmerksomheten bort fra hvem de egentlig er, mener Høgmo.

Les også: - Er det samiske så truende?

Vil ha moderat skilting

Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt alle steder skal skiltes på samisk, er imidlertid Høgmo mer skeptisk.

- Jeg synes det er helt greit at det skiltes med Tromsø og Romssa. Dessuten har vi jo allerede samiske stedsnavn på større institusjoner som UNN og UIT. Jeg synes imidlertid det blir vanvittig dersom man skal begynne å oversette alle mulige slags stedsnavn, da dette medfører at de mister sin betydning, forklarer Høgmo.

Les også: - Det ligner fremmedfrykt.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: