Tips oss!

  • Ring 77 64 06 00 (betjent hele døgnet)
  • Send e-post til tips@itromso.no
  • Send SMS/MMS til 2399 med kodeord IT TIPS [ditt tips]
  • Alle som tipser oss, og som konfidensielt oppgir sitt navn og adresse, mottar Flax-lodd. Hver måned deler vi ut 1.000 skattefrie kroner til to tipsere!

Forsvaret følger anti-islamister

Heimevernet holder et øye med soldater og befal som kan ha tilhørighet i Norwegian Defence League.

Det forteller informasjonssjef Harald Åmot etter at iTromsø i forrige kunne avsløre at Bjørn-Oskar Basso, sersjant i Heimevernets innsatsstyrke, er sentral i etableringen av omstridte Norwegian Defence League (NDL) i byen.

– Generelt er utgangspunktet til Forsvaret at vi er nødt til å ha personell som har et verdigrunnlag og et etisk ståsted som skal tjene som en plattform for den jobben vi gjør i samfunnet, sier Åmot.

– Vurderer skikkethet

Selv om han understreker at avskjedigelse sjeldent skjer, er Forsvaret – som i utgangspunktet skal være apolitisk – oppmerksom på soldaters holdninger.

– Alt personell blir vurdert jevnlig, blant annet i årlige tjenestesamtaler. Her ser vi på alle sidene av skikketheten til en soldat, befal eller offiser – fra rusmisbruk, økonomi og sikkerhetsklarering, forklarer Harald Åmot.

Han understreker at han ikke er kjent med aktiviteten til NDL her i landet, men kjenner til at de har vært koblet til høyreekstreme og voldelige grupperinger, spesielt gjennom søsterorganisasjonen English Defence League (EDL).

– Dersom vi får rapporter om at personell er involvert i virksomhet som ikke er forenlig med å være en del av samfunnets væpnede styrker, vil vi ta det videre.

Avviser ekstremisme

iTromsø har gjentatte ganger vært i kontakt med Basso i NDL, men han ønsker ikke å uttale seg til avisen.

Han henviser til organisasjonens nasjonale leder, Lena Andreassen. Hun har ved flere anledninger avvist at organisasjonen er voldelig eller innehar høyreekstreme elementer.

Harald Åmot har god tro på at utsilingsprosessen som foregår før personell tas opp som befal i Heimevernet, som regel er tilstrekkelig for å sikre seg mot uønskede elementer.

– Det foregår en grundig seleksjon og personellkontroll før vi setter folk i utdanning, sier han og viser til kommunens heimevernsnemnd.

– Etter endt førstegangstjeneste vurderes det her hvorvidt personell skal få oppbevare våpen og rustning hjemme, fortsetter han.

Norwegian Defence League (NDL)
iTromsø 1. april 2011
(Foto: Faksimile)

iTromsø 1. april 2011 Foto: Faksimile

Siste nyheter

Tromsøbilister skylder 10,6 millioner i årsavgift

Nesten hver tiende tromsøbilist har unnlatt å betale årsavgiften.

Oslo Børs ned fra start

Verdien av aksjene på Oslo Børs falt fra start onsdag formiddag. Etter en snau times handel lå hovedindeksen på 559,44 poeng, en nedgang på 0,3 prosent.

Flere innbrudd på Kvaløysletta

Pøbler har knust rutene på tre biler ved Kvaløya videregående skole og stjålet fra et bolighus.