Forsvaret følger anti-islamister

Heimevernet holder et øye med soldater og befal som kan ha tilhørighet i Norwegian Defence League.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Det forteller informasjonssjef Harald Åmot etter at iTromsø i forrige kunne avsløre at Bjørn-Oskar Basso, sersjant i Heimevernets innsatsstyrke, er sentral i etableringen av omstridte Norwegian Defence League (NDL) i byen.

– Generelt er utgangspunktet til Forsvaret at vi er nødt til å ha personell som har et verdigrunnlag og et etisk ståsted som skal tjene som en plattform for den jobben vi gjør i samfunnet, sier Åmot.

– Vurderer skikkethet

Selv om han understreker at avskjedigelse sjeldent skjer, er Forsvaret – som i utgangspunktet skal være apolitisk – oppmerksom på soldaters holdninger.

– Alt personell blir vurdert jevnlig, blant annet i årlige tjenestesamtaler. Her ser vi på alle sidene av skikketheten til en soldat, befal eller offiser – fra rusmisbruk, økonomi og sikkerhetsklarering, forklarer Harald Åmot.

Han understreker at han ikke er kjent med aktiviteten til NDL her i landet, men kjenner til at de har vært koblet til høyreekstreme og voldelige grupperinger, spesielt gjennom søsterorganisasjonen English Defence League (EDL).

– Dersom vi får rapporter om at personell er involvert i virksomhet som ikke er forenlig med å være en del av samfunnets væpnede styrker, vil vi ta det videre.

Avviser ekstremisme

iTromsø har gjentatte ganger vært i kontakt med Basso i NDL, men han ønsker ikke å uttale seg til avisen.

Han henviser til organisasjonens nasjonale leder, Lena Andreassen. Hun har ved flere anledninger avvist at organisasjonen er voldelig eller innehar høyreekstreme elementer.

Harald Åmot har god tro på at utsilingsprosessen som foregår før personell tas opp som befal i Heimevernet, som regel er tilstrekkelig for å sikre seg mot uønskede elementer.

– Det foregår en grundig seleksjon og personellkontroll før vi setter folk i utdanning, sier han og viser til kommunens heimevernsnemnd.

– Etter endt førstegangstjeneste vurderes det her hvorvidt personell skal få oppbevare våpen og rustning hjemme, fortsetter han.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: