GUDRUN GULLDAHL"/>

Vil ikke ha sameutgift

Det ferske byrådet trekker søknaden om å innlemme Tromsø i samisk forvaltningsområde.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Etter bare fire dager som byråd for næring, kultur og idrett har Jonas Stein Eilersten første sak klar: Tromsø skal trekke søknaden om å bli innlemmet forvaltningsområde for samisk språk. Dermed er ett valgløfte snart innfridd.

- Det er bra å legge ballen død så fort som mulig. Dette er en betent sak, sier Eilertsen.

Han mener debatten har bidratt til konflikt og sjikane.

- Saken har ikke vært heldig for noen parter. Kommentarer som har vært på trykk har vært veldig ufine og helt uakseptable.

Kostbart

De borgerlige partiene mener en innlemmelse kan bli kostbar for kommunen, selv om de rød-grønne har hevdet at det ikke skal koste en krone. Kostnadene til språkopplæring skulle dekkes av Regjeringen via Sametinget. Eilertsen synes det er viktig å ikke bli underlagt mer statlig styring.

- Det er viktig med lokalt selvstyre, og ikke mer byråkrati og regulering, sier han.

Vil bevare

Nå vil det ikke bli massiv omskilting til samisk og norsk, de kommuneansatte får ikke rett til lønnet permisjon for å gå språkkurs og alle enheter i kommunen må ikke ha samisk kompetanse.

Samtidig mener byråden at de borgerlige er opptatt av å bevare det samiske språket.

- Vi er opptatt av at vi har ansvar for at samisk kultur har gode forhold i Tromsø.

Han peker på at de vil evaluere den samiske barnehagen, videreutvikle det samiske tilbudet på Prestvannet skole og jobbe for at scenene brukes også til samisk kultur. Foreløpig har de ingen nye satsingsområder, men de vil vurdere et samisk tilbud på sykehjem.

Omdømme

Kritikere har ment at Tromsøs rykte som raust og inkluderende blir skadelidende, dersom søknaden trekkes. Det tilbakeviser Eilertsen.

- Det skal være et stort rom både for den samiske og den norske befolkningen. Vi vil ha toleranse og en stor respekt for samisk kultur og språk.

9. november skal saken formelt vedtas i kommunestyret. Der har de borgerlige partiene flertall, og dermed vil søknaden bli trukket.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: