Tips oss!

  • Ring 77 64 06 00 (betjent hele døgnet)
  • Send e-post til tips@itromso.no
  • Send SMS/MMS til 2399 med kodeord IT TIPS [ditt tips]
  • Alle som tipser oss, og som konfidensielt oppgir sitt navn og adresse, mottar Flax-lodd. Hver måned deler vi ut 1.000 skattefrie kroner til to tipsere!

Bøndene håver inn

Norske bønder tjener milliarder på matsalg.

Bøndenes inntekter fra salg av kjøtt, melk, korn og andre landbruksvarer har på ti år økt med over 6 milliarder kroner.

Det er 13 ganger mer enn veksten bøndene har fått over statsbudsjettet i samme periode, ifølge tall fra Budsjettnemnda for jordbruket.

Bryter med myter

Tallene bryter ned myter om landbruket, mener professor Reidar Almås i Bygdeforskning.

- Hvis du spør folk på gata, vil nok mange si at bøndene blir stadig mer avhengige av statsstøtte. Her ser vi derimot at utviklingen går i motsatt retning. Mytene blir avkreftet. Bøndene henter mesteparten av inntektene i markedet, og markedet styrer stadig mer, sier Almås til Nationen.

Fem prosent økning

Landbruket tjener nå nesten tre av fire kroner på salg av matvarer til industri og butikk. Ifølge tallene fra Budsjettnemnda for jordbruket, har tilskuddene over statsbudsjettet økt langt mindre enn prisveksten i samfunnet.

Fra 2000 til 2010 økte bevilgningene fra staten med 463 millioner kroner, eller 5 prosent.

- Det er en kjent sak at stadig mindre av statsbudsjettet går til landbruk. grunnen til at det ikke har preget debatten mer er kanskje at det har vært sterk rasjonalisering i landbruket. Det blir færre bønder igjen å dele tilskuddene på. Dermed merker man ikke nedgangen så godt, sier Almås. (©NTB)

Siste nyheter

Flere barn enn før har delt bosted

Foreldre som bor hver for seg, har langt oftere enn tidligere delt bosted for barna, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Har du opplysninger / bilder / video?
TIPS OSS: 77 64 06 00 | tips@itromso.no | SMS til 2399 (kodeord IT TIPS)