(Foto: Mattilsynet)

Foto: Mattilsynet

Vil skyte alle hestene

Hesteeierne på Bunes gård truer med å skyte samtlige hester. SISTE!: Mattilsynet gjør neppe noe i dag.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Mattilsynet har krevd at antallet hester på omstridte Bunes gård må reduseres til maksimalt ti hester. Fristen utløper i dag.

SISTE!: Da iTromsø var i kontakt med Mattilsynet fredag morgen var det høyst tvilsomt at de ville foreta seg noe på Bunes gård i dag.

Eierne har vært uenige i dette varslet og har i den seneste klagen overfor Mattilsynet gitt klar beskjed om at de ikke kommer til å innrette seg etter kravet.

LES OGSÅ: - Har avslått alle tilbudene

I dag skulle Mattilsynet etter planen hente hestene på gården i Håkøybotn, etter at eierne har avslått å omplassere dyrene til andre.

Men da har eierne planen klar. De mener nemlig henting av dyrene vil fungere dårlig ettersom dyretransporten ikke vil få adgang:

"I verste fall vil avlivning bli foretatt av Asle Ryeng (én av eierne, red.anm.) med samlet presse til stedet. Da er det snakk om avlivning av alle hestene, skriver eierne i innsigelsen på Mattilsynets varsel.

Eierne gjør det også klart at det i så fall vil bli rettssak i etterkant av avlivningen. Eierne har kontaktet advokat.

Det var i midten av april at pålegget om reduksjon av hesteholdet fra 17-18 hester til maksimalt ti ble fattet av Mattilsynet. Den opprinnelige fristen for reduksjonen var 15. mai.

LES OGSÅ: Reagerer på hesteslakt

Hesteeierne mener å ha fulgt kravet om reduksjon av antallet hester på Bunes gård ettersom noen av hestene er flyttet til nabogården, Rudvang. Det bekreftet Ingeborg Dybwad Ryeng over iTromsø tidligere i uka.

Hun er hesteeier og talsperson for Bunes gård og bekrefter at det nå står til sammen 17 hester fordelt mellom Bunes gård og hennes egen gård, Rudvang.

– Det er til sammen 17 hester, men det er forskjellig eierskap. Hestene på Rudvang har ly og alt de skal ha, sa Ryeng da.

- Ikke tilstrekkelig

Men Mattilsynet er ikke fornøyd med den løsningen.

- Vi anser at det ikke er tilstrekkelig å flytte hestene over på naboeiendommen Rudvang, og det er nå vedtatt. De hadde frist til 15. mai, og valgte selv å skissere et opplegg som involverte naboeiendommen. Men det er fremdeles de samme folkene som står bak, så de må ned i ti hester i løpet av kort tid, sa Mattilsynets leder Torkjell Andersen til iTromsø 22. mai.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: