GUDRUN GULLDAHL"/>

Kvinner mot toppen

UiT er best i landet på å rekruttere kvinner til toppstillinger.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Gjennom prosjektet «Opprykk» har Universitetet i Tromsø (UiT) de siste to årene hatt fokus på å få kvinner til å avansere i gradene.

– Kvinner og menn har ulike utfordringer i akademiske karrierer. Dette prosjektet er rettet spesielt mot kvinner, sier prorektor for forskning og utdanning, Curt Rice.

Målet er 30 prosent kvinner i toppstillinger i 2013. Det har de alt nådd.

Snill pike

Selvpromotering, å gjennomgå den kritiske prosessen som skal til for opprykk og å søke ekstern finansiering av prosjekter, er områder kvinnene skal bli bedre på.

– I opprykksprosjektet får vi snakket om forskning på et vis vi ikke hadde rom for tidligere. Vi er nok for mye «snill pike», og i det daglige arbeidet tar vi på oss andre oppgaver som ikke er forskningsrelatert, forteller førsteamanuensis Anne Fyhn.

– Vi får lov til å være ambisiøse. Det er godt å få lov til å være god, legger Aud Obsfelder til.

Ringvirkninger

Førsteamanuensene er to av 45 kvinner som har deltatt i opprykksprosjektet. Målet er at det ikke bare skal komme kvinner til gode. Et arbeidsmiljø med flere kvinner i toppen vil påvirke alle. I tillegg mener Rice de har skapt viktige ringvirkninger.

– Det blir et fokus på samarbeid om karriereutvikling og hvordan bli en bedre forsker. Jeg mener vi har hatt en kulturendring. Da tillater jeg meg å være fornøyd, sier han.

Bør økes

Rice mener de om to år bør nå en kvinneandel på 35 prosent. Deretter skal det bare øke mer.

– Målet på sikt er likestilling, med 40-60 prosent kvinner på toppnivå, sier Rice.

Så gjenstår det å se om universitetsledelsen som tar over neste år viderefører prosjektet.

I mellomtiden kan den nåværende ledelsen være fornøyd med at de har kommet et skritt på veien mot flere kvinner i toppen. For arbeidet fikk de i år likestillingspris fra Kunnskapsdepartementet.

– UiT har hatt fokus på likestilling i 40 år. Det er en prosess som tar lang tid, og mange har bidratt til at vi har kommet dit vi er i dag, sier Rice.Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: