«Dø ikke før døden» er bokens tittel som speiler en melankolikers reise i nettopp galgenhumoren.

Ved siden av egne galgenhumoristiske opplevelser skildrer han galgenhumoristiske erfaringer fra det han kaller «andre interessante personer» rundt omkring i landet.

Ryddeaksjon

– Boken er resultat av en slags ryddeaksjon i eget hode, proklamerer Tore Skoglund.

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på hvorfor jeg valgte latteren i forhold til piller, tabletter og depresjon. Og jeg er blitt stadig mer klar over at jeg gjorde et bevisst valg i unge år.

– Jeg er vokst opp i fattige kår, ble betraktet som det samtida karakteriserte som «lausunge» og møtte mye uforstand. Dessuten var jeg en melankoliker fra naturens side som ble betraktet for å være altfor tjukk. Jeg hadde ikke annet valg enn å ty til humor og galgenhumor for å overleve.

– Derfor er tittelen på boken en klar oppfordring om ikke å dø før døden, sier Tore Skoglund som er klar på når man tar galgenhumoren i bruk.

Forløsende

– Det gjør man når man ikke har annet valg. Jeg er ikke alene om å ha erfart det. I boken gjør jeg en reise hvor jeg treffer alt fra krigsseilere via fanger i Hitlers dødsleirer til pasienter med dødelig diagnose. Fellesnevneren for alle er den betydningen galgenhumoren har hatt når livet føltes uoverkommelig. Den har reddet usedvanlig mange. Den virker forløsende og gjør livet lettere å leve — rett og slett.

Skoglund nevner et eksempel på galgenhumor som lettet på sorgen.

Befriende

– I en begravelse var det usedvanlig sorgtung stemning. Ikke bare var det sorg, det var også høst, kraftig vind, regn og kaldt. Ved graven begynte presten det sedvanlige ritualet. Med den lille spaden tok han litt jord på den, kastet den på kisten og sa: "Av jord er du kommet..."

Så fylte han den lille spaden på nytt og sa: "Til jord skal du bli..."

Da han fylte spaden for tredje gang, var det at en liten guttepjokk som sto sammen med sin far rett ved siden av presten, plutselig utbrøt:

– Pappa, det her kjæm til å ta tid!

Da brøt hele begravelsesfølget ut i spontan latter — presten inkludert — og gjorde minnestunden langt enklere.

Gir av seg selv

Det er forlaget Bok i Nord som har gitt ut «Dø ikke før døden», og forlagsredaktør Ronny Trælvik forteller at boken er trykket i et opplag på 3.000 eksemplarer.

– Tore Skoglund er ganske personlig i boken, og selv om han er veldig kjent blant veldig mange, oppdager vi nye sider ved ham. Den er på en måte selvbiografisk samtidig som den også bringer andres erfaringer med humor som medisin når pillene ikke strekker til, sier Trælvik.

Tore Skoglund legger ikke skjul på at han bestemte seg for å gi av seg selv da han startet på boken.

– Ellers ville det ikke nyttet, sier han og kommer med følgende ønske:

– Jeg vil at det skal sies om meg at jeg levde helt til jeg døde!

GALGENHUMORISTISK: Tore Skoglund er på bokmarkedet med «Dø ikke før tiden». Boken anskueliggjør humorens betydning i vanskelige livssituasjoner og forteller hvordan galgenhumor kan erstatte piller og depresjoner. Foto: Ronald Johansen