Rekrutteringen til kokkefaget har vært en fiasko etter at kjendiskokken Eyvind Hellstrøm kom på TV.

Det mener rektor Svein-Magnus Andreassen på restaurant og matfag ved Breivika videregående skole.

– En fiasko

Fra 2004 til 2012 har søkertallet til skolen blitt halvert, og Andreassen gir Eyvind Hellstrøm langt på vei skylden.

– Da Jamie Oliver laget matprogram på fjernsynet var det lettere å rekruttere unge til å ta kokkeutdanning, enn med Hellstrøm. Det er greit med morsomme TV-program, for å profilere seg, men i forhold til rekruttering til kokkefaget har det vært en fiasko. Hellstrøm er ikke bare gull for faget, slik Oliver var, sier Andreassen, som gikk i kokkelære i Oslo samtidig med Hellstrøm.

Skremmer ungdom

Hellstrøm er kjent som en prisbelønt gourmetkokk som etablerte og drev det kjente spisestedet Bagatelle i 27 år.

De siste årene har han imidlertid blitt enda mer kjent som programleder for "Hellstrøm rydder opp" på TV3 - der han tar for seg mer eller mindre skakkjørte restauranter og prøver å få de på fote igjen.

I den nye sesongen besøker han imidlertid privatpersoner som trenger et spark bak på kjøkkenet.

– Hellstrøm har gjort mye bra for faget, bevares, men jeg hadde helst sett ham i et annet format. I stedet for å virke rekrutterende skremmer han ungdom vekk, i stedet for å trekke dem til seg, mener Andreassen.

- Kan ikke ha fulgt med

Eyvind Hellstrøm selv tar imidlertid ikke kritikken fra rektor innover seg. Han synes rektor Svein-Magnus Andreassens uttalelse er latterlig.

– Rektor på skolen kan ikke ha fulgt med på mine programmer. Jeg er inne i femte sesong med TV, både i restaurantsammenheng og hjemme hos folk. Min erfaring er at interessen for mat og matfag i tillegg til måltidet som sosialt samlende faktor og inspirasjonskilde aldri har vært mer massiv og søkende, sier Eyvind Hellstrøm til iTromsø.

Krevende yrke

Han tror det er andre faktorer som ligger til grunn for dårlige søkertall til kokkeyrket.

– Kokkeyrket har alltid vært ubekvemt og dårlig betalt. Restaurantkokker jobber blant annet når andre har fri eller ferie. I et større perspektiv er også kokkeyrket et krevende manuelt håndverksyrke som færre vil søke seg til. Det er rett og slett ikke lenger plass til "handmade" i restaurant, hotell og matfag, da matindustrien har overtatt styringen. Hvor mange unge talenter vil stå på hotell og restaurantkjøkken å varme opp industrimat?, spør kjendiskokken.

Står i kø

Likevel mener han det fortsatt er mange attraktive jobber der ute.

– Folk fra hele verden står i kø for å jobbe på spydspisstedene, og unge talenter er villige til å investere tid og penger på lærdom og opplevelse hos de store kokkekunstnerne, sier Hellstrøm.

Lærer Svein-Magnus Andreassen på Breivik videregående. Foto: Kjetil Vik