For et par uker siden skrev iTromsø om miljøorganisasjonen Grønn Hverdags aksjon mot de tropiske kjemperekene vi til vanlig omtaler som scampi.

Sist gang var det kun hotellkjeden Scandic og Tante Ingers Tehus som var med på boikotten, men nå har aksjonen skutt fart med en stor aktør om bord.

- Det er utrolig bra at Hurtigruten er med. Det er en veldig kjent virksomhet, og ikke minst merkenavn. De blir en av de første store aktørene som er med på kampanjen, og blir vår seilende ambassadør langs norskekysten, sier miljørådgiver i Grønn Hverdag, Terje Håkstad.

Seks tonn

Det er mange fornuftige grunner til at både større selskap og privatpersoner bør revurdere kjøp av scampi. Industrien bak står for overgrep på menneskerettigheter og knyttes til barnearbeid.

Produksjonen av scampi ødelegger vitale økosystemer i form av mangroveskoger og korallrev. Hurtigrutens scampi-kutt er ikke i direkte samarbeid med Grønn Hverdag, men de støtter arbeidet som ligger bak aksjonen. - Vi har sluttet å kjøpe inn scampi. Fra mandag 1. oktober sluttet vi å servere scampi på alle skipene våre. I fjor kjøpte vi rundt seks tonn, noe som er ganske mye, sier miljøsjef Jørn Henriksen i Hurtigruten.

Hensyn til merkevaren

Miljøsjefen i Hurtigruten sier at det ligger to vurderinger til grunn for å kutte ut scampien.

- I tillegg til den negative miljøkonsekvensen knyttet til produksjonen, gjør vi dette av hensyn til merkevaren vår. Over flere år har vi jobbet målrettet for å knytte var meny til farvannene vi seiler i. Vi serverer for eksempel hjemmelagede fiskekaker i Trollfjorden i Vesterålen, eller Lyngen-reker på dekk når vi seiler sørover Lyngsalpene. Scampi fra Sørøst-Asia hører ikke hjemme i denne profilen, sier han.

Lettere for andre

Håkstad håper nå at aksjonen vil skyte ytterligere fart. I går ble det også klart at Vings familiehoteller, Sunwing Resort, skal fjerne scampi fra menyen i løpet av våren 2013. - Jeg tror det blir lettere for andre nå som en så stor aktør tar grep