7. januar i år ble politiet varslet om at det var blitt funnet en pose med narkotisk innhold på Medisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Men da politiet ankom sykehuset og ba om å få posen — som senere skulle vise seg å inneholde 5-6 gram amfetamin — reagerte overlegen med å fjerne mulige DNA-bevis.

Gned posen i hendene

– Etter at politibetjenten forklarte at politiet ønsket å gjøre undersøkelser av posen med tanke på DNA, tok overlegen tak i posen og gned den mellom hendene og spurte politibetjenten om det var dette politiet mente med DNA på posen, heter det i siktelsen mot UNN-overlegen.

Overlegen fikk i utgangspunktet en bot på 5.000 kroner for å ha hindret politiet i å sikre bevis i en narkotikasak. Men legen valgte i samråd med Den norske legeforening ikke å akseptere forelegget.

– Legeforeningen mener uten tvil dette er en prinsipiell sak. Vi vil rettslig få prøvd forståelsen av — og rekkevidden av — legenes taushetsplikt. Legeforeningen støtter overlegens håndtering av situasjonen, opplyser advokat Lars Duvaland i Den norske legeforening.

– Ikke bidra til straffesak

Advokaten bekrefter at hans klient i møtet med politiet bevisst ønsket å fjerne DNA-spor fra posen med narkotika, ettersom polititjenestemannen på stedet hadde gitt uttrykk for at politiet ville DNA-teste posen.

– En DNA-undersøkelse kunne ha ført politiet til pasienten som hadde bragt narkotikaen med seg til sykehuset, påpeker Duvaland.

Les mer i torsdagens papirutgave av iTromsø!

FÅR LEGENES STØTTE: Den siktede overlegen ved UNN får full støtte for sin handlemåte fra Den norske legeforening, men ønsker foreløpig ikke å stå frem med fullt navn og bilde i media. Foto: MARIUS HANSEN