– Reinsdyrkjøtt er faktisk veldig sunt. Det inneholder mer enn dobbelt så høye verdier av noen næringsstoff enn annet kjøtt, samtidig som det kan sammenlignes med kylling i fettinnhold, forteller stipendiat ved Det helsevitenskapelige fakultet, Ammar Eltayeb Ali Hassan til uit.no.

God analyse

I løpet av de siste årene har han analysert 131 reisdyret. BÅde kjøttet, leveren, talgen og beinmargen har blitt studert, og resultatene er oppsiktsvekkende.

– Kjøttet inneholder de essensielle fettsyrene som vi mennesker må skaffe oss gjennom mat. Selv om fet fisk er viktig kilde til essensielle fettsyrer i norsk kosthold, er nivåene på noen av disse stoffene i reinkjøtt sammenlignbar med sjømat som torsk, krabbe, blåskjell, østers og scampi. I tillegg inneholder 100 gram reinsdyrkjøtt den daglige anbefalte dosen av Omega 3 og 6, sier Hassan.

Magert kjøtt

Hassan har i løpet av sine 15 år i Norge forelsket seg i kjøttet. Men det er ikke bare Omega 3 som gjør det så sunt. Fettinnholdet er så lavt som to prosent. Til sammenligning har storfekjøtt et fettinnhold på ni prosent. Lammekjøtt ligger på 17.

– I tillegg inneholder reinsdyrkjøtt mer enn dobbelt så mye vitamin B12 enn for eksempel kalv og lam. Vitaminet B12 er viktig å få gjennom kosten for å forhindre blant annet blodmangel.

Årsaken til at reinsdyret er så sunt, kan være dyrets kosthold som stort sett består av lav om vinteren og grønne planter om sommeren.

– Lav forbedrer fordøyelsen på dyret, og er også rikt på mineraler. Derfor inneholder kjøttet høye mengder vitamin B12, selen, sink og jern.