Siden 1986 har lysende, røde plasthjerter spent over sentrumsgatene vært et fast innslag ved hver advent. Nå kan den årvisse juletradisjonen bli mørklagt av EUs glødelampedirektiv, som innebærer at det fra 1. september 2012 ble forbudt med glødepærer.

Har sikret seg

– Det høres ut som en filleting, men er det ikke. Det vil koste enormt å skifte ut armaturene i julegatebelysningen, men jeg kan berolige med at det vil komme noe nytt, sier direktør Grete Kristoffersen i Næringsforeningen.

Dermed er hele julegatedekorasjonen å anse som utrangert og må erstattes med noe som er tilpasset det nye EU-direktivet.

Tenning av årets julegater skjer torsdag 22. november, og for å unngå mørklagte julehjerter til årets jul har Næringsforeningen kjøpt inn 2.500 lyspærer.

– Vil det ikke bli trist at de gamle julehjertene forsvinner?

– Hjertene symboliserer mye av det gode med julen, og mange er nok glade i dem, sier Grete Kristoffersen.

Tidenes julestunt

I 2009 ble Tromsø kåret til den tredje beste julebyen i verden, riktignok takket være nordlyset og det blå lyset i mørketiden, men Næringsforeningen har ikke tenkt å hvile på laurbærene. I juli lanserte de derfor planene om Tromsø som juleby. Målet er å trekke til seg tilreisende fra så vel Norge som utlandet.

– Det vi ønsker fokus på er hvordan vi skal markedsføre julebyen Tromsø på en tidsriktig måte. En ting er belysning, men det er også mange andre elementer vi jobber med. Det er tidenes markedsføringsstunt vi står overfor, sier Grete Kristoffersen.

Julelys på Tromsøbrua

Hele byens handels – og servicebedrifter er med på juleløftet, inkludert samtlige kjøpesenter. Næringsforeningen håper også på at kultur og reiseliv blir med på den storstilte satsingen.

– Hva ønsker du deg selv i stedet for de gamle lysene?

– Jeg ønsker meg dekorasjoner som underbygger det Tromsø er kjent for. Vi er ikke i mål med hva det blir, men har gode prosesser på gang om hvordan Tromsø kan fremstå som en arktisk juleby. Vi jakter på Tromsøs julesærpreg, sier Kristoffersen.

– Hva vil skje med den gamle juledekorasjonen?

– Det diskuterer vi for tiden, men er som sagt ikke i mål med konklusjoner.

I planene for prosjektet «Jul i Tromsø» inngår også belysning av Tromsøbrua og Ishavskatedralen.

BILDESERIE: Vi spurte et knippe tromsøværinger hva de synes om julehjertene.

MOT SLUTTEN: Direktør Grete Kristoffersen i Næringsforeningen og Kjell Arvid Andreassen i Driftig Sentrum innser at det går mot slutten for de tradisjonrike hjertene i julegatene på grunn av et EU-direktiv. Foto: Tom Benjaminsen