Alle som benytter seg av sosiale medier har fått med seg at der kommuniseres det mye på dialekt, og inntrykket er at det er særlig de unge som benytter seg av denne uttrykksformen.

Øystein Vangsnes ved UiT, forsker på dialekter og er selv en aktiv bruker av sosiale medier og har egen blogg på forskning.no. Han synes det er flott at folk bruker dialekten sin for å uttrykke seg.

Personlig språk

– Mange har behov for å gjøre språket personlig, og da er dialekt en mulighet, sier Vangsnes, men understreker at han ikke har forsket på dette språkfenomenet selv.

Ifølge Vangsnes observasjoner er det yngre mennesker mellom 15 og 30 som særlig benytter seg av dialekt, mens det kanskje spesielt er de som har blitt litt eldre som lar seg irritere?

– Jeg har fått med meg at noen reagerer på dialektbruk, sier Vangsnes, og fortsetter:

– Eldre generasjoner har ikke vokst opp med nye medier, vi har knapt vokst opp med e-post som kom da vi var ganske voksne. Da har man heller ikke trening i å bruke dialekt på slike fora, mener han.

Ingen trussel

Selv frykter han ikke for at det normerte skrivespråket blir å lide av at de yngre bruker dialekt når de kommuniserer på internett.

– Hvem vet hva de samme folkene gjør om ti år? Det kan hende at dette er et ungdomsspråk som man legger av seg. Det er bare bra at folk utnytter den språklige kompetansen som vi alle besitter, mener Vangsnes.

Heller ikke Språkrådet er bekymret over at mange skriver dialektnært i private sammenhenger.

– Vi har selvfølgelig lagt merke til fenomenet, men har ingen sterk bekymring over at dette skal få konsekvenser for det normerte skriftspråket, sier direktør Arnfinn Muruvik Vonen.

Nytt fenomen

Han medgir at språkbruken på sosiale medier er et relativt nytt fenomen og derfor vet man ikke hvilke konsekvenser det kan få på sikt.

– Tidligere skrev man jo dialektnært i personlige brev, men med de sosiale mediene har dette blitt langt mer synlig, forklarer han.

Derfor følger Språkrådet med på utviklingen, men lar seg ikke bekymre over den.

– Et sentralt poeng for oss er at vi heller ønsker å gjøre folk oppmerksomme på hvilket språk de bruker i ulike sammenhenger, noe jeg også tror språkbrukerne klarer og at de forholder seg til rettskrivingsnormene når de må, fortsetter Vonen.

Språklig kreativitet

Vonen bruker også sosiale medier, men på hans Twitter-konto ,som er tilknyttet Språkrådet, forholder han seg til skrivenormene.

– På Facebook opptrer jeg som privatperson, men personlig skriver jeg ganske normert også der.

Han tror Vangsnes observasjoner rundt alder har mye for seg.

– De yngre føler seg nok mye friere til å anvende sin språklige kreativitet, avslutter Vonen.

Øystein Vangsnes ved UiT Foto: Hege Lothe Foto: Innsendt