Sex-forvirrede nordlendinger

Tror HIV smitter gjennom berøring.

  Foto: verdensaidsdag.no

nyheter

1. desember er det Verdens Aidsdag og nordmenn troner på toppen av sexskalaen.

- Nordmenn ligger på sex-toppen i Norden, men er samtidig dårligst til å bruke kondom. Mange mener at det er liten sjanse for å bli smittet av en kjønnssykdom, og siden man ofte har sex med en man kjenner fra før eller vet hvem er, er vi så naive at vi stoler på partneren, sier markedsansvarlig Sidsel Kløw i RFSU Norge.

- Ved ubeskyttet sex bør man alltid teste seg i ettertid, ellers vet man faktisk aldri om man smitter andre. Og når vi ser at hver eneste dag får 60 nordmenn klamydia, er det på høy tid igjen å anbefale nordmenn å ta ansvar for sin egen, og parnerens, seksuelle helse ved å bruke kondom. Vi ligger på toppen av kjønnssykdomsstatistikken i Norden, og dette er en uhyggelig statistikk å toppe, forteller Kløw.

Tall fra undersøkelsen viser at over tre prosent av innbyggerne i Nord-Norge tror hiv smitter gjennom berøring. Det nest høyeste tallet i landet.

– Aidsdagen setter fokus på hiv og aids og det virker som om nordmenn ikke tror dette kan ramme dem.  Folkehelseinstituttet anser hivinfeksjon som en av våre mest alvorlige smittsomme sykdommer, med store konsekvenser både for den enkelte og for samfunnet. Hvis man er smittet av kjønnssykdommer, som eksempelvis klamydia, øker også risikoen for å bli smittet av hiv ved ubeskyttet sex, sier Kløw.

I 2011 ble det registrert 269 nye hiv-tilfeller i Norge, dette er en økning i forhold til 2010. Hittil i år er det diagnostisert 176 nye tilfeller.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter