Prisvinneren ble utnevnt under åpningen av årets Nordlysfestival fredag kveld.

Nils Anders Mortensen er født i Flekkefjord, Har vært bosatt i Finnmark i ei årrekke og er utdanna ved Norges musikkhøgskole, Ecole Normale i Paris og Hochschule für Musik und Theater i Hannover.

Som utøver har vinneren turnert stort sett over hele verden. Særlig har Nordkalotten og Russland vært områder som vinneren stadig har besøkt sammen med sine medmusikere i Ensemble Noor.

I sin begrunnelse for tildelinga sier juryen at "... vinneren har hatt stor betydning for norsk musikkliv, også her i nord, og har gjort seg bemerket som en dyktig utøver, pedagog og inspirator. Særlig som kammermusiker er vinneren ettertraktet blant de beste utøverne vi har i landet".

Prisvinneren opptrer jevnlig med de norske symfoniorkestrene og spiller ved alle de store klassiske festivalene. Samtidig er prisvinneren aktiv i mange andre stilarter og er bidragsyter som arrangør på flere plater med nordnorske artister i alle genrer. Vinneren er nominert til Grammy-prisen for sine egne innspillinger av klassisk musikk.

Årets jury har bestått av organisten Bjørn Andor Drage, bratsjisten Tørris Koløen Bakke og instituttleder Zafer Özgen med sistnevnte som leder av juryen.