Ifjor sommer hadde iTromsø et oppslag om tagging i bybildet, og avslørte at tilreisende taggere sprayet ned byen.

I kjølvannet av reportasjen ble det sparket i gang en debatt om lovlig graffiti i Tromsø, der særlig Brynmor Evans i Miljøpartiet De Grønne markerte seg.

Byråd for kultur, Jonas Stein Eilertsen, håper at lovlig graffiti i undergangen reduserer taggingen i byen.

I forbindelse med behandlingen av kunstplan for Tromsø kommune 2012-2017 vedtok byrådet i går at det etableres graffitivegg i Tromsø, og at byrådet finner egnede vegger til formålet.

Kunst i offentlige rom

Bakgrunnen for vedtaket er et forslag fra Miljøpartiet De Grønne om etablering av lovlige graffitivegger i Tromsø, som ble vedtatt av kommunestyret i fjor. I vedtaket bes byrådet se på saken.

– Byrådet fikk en bestilling om å utrede saken, som en del av kunstplanen, for at graffitikunstnere får et sted å utøve sin kunst på, sier Jonas Stein, byråd for kultur.

Kunstplanen skal opp i kommunestyret i februar, og med et positivt vedtak starter arbeidet med å finne egnede vegger hvor graffitikunstnere kan utfolde seg helt lovlig. Graffitien skal være et bidrag til kunst i det offentlige rom.

– Mindre tagging

På spørsmål om hvilke vegger kulturbyråden ser for seg prydet med graffiti, svarer han:

– Undergangen ved Gyllenborg er grå og trist, og plaget med tagging og forsøpling. Det er et sted vi vil vurdere. I forhold til private bygg er det opp til gårdeierne selv, sier Stein.

Han håper lovlig graffitikunst kan redusere forsøplingen som taggingen representerer.

SE BILDESERIE: Graffitigjeng fra Oslo tagger ned Tromsø

– Vi ønsker nulltoleranse for tagging. Jeg forventer at graffitien fører til redusert tagging og mindre misbruks av andres eiendom. En bieffekt av vedtaket er å få bukt med taggingen.

Jonas Stein håper graffitimiljøet kan samle seg og samarbeide om utsmykningen.

– Det finnes flott graffitikunst, og de som ønsker å bidra med kunstnerisk utsmykning, må gå sammen.

Trenger vi en graffitivegg i byen? Si din mening i debatten!