I morgen starter et tureventyr som fysioterapeutene på Universitetssykehuset i Nord-Norge, Ane Sigrid Henriksen og Maria Mattsson, har tenkt på lenge.

– Maria har lenge drømt om å gå Norge på langs, og jeg tente på ideen umiddelbart. Nå har vi begge fått permisjon fra jobben, og i morgen starter eventyret, forteller Henriksen på telefon fra Lindesnes.

Tørket maten selv

Over 280 mil skal jentene legge bak seg i de neste fem månedene. Turen starter på Lindesnes, og hvis alt går etter planen står jentene på Kinnarodden i Finnmark i slutten av juni.

- Planen er å gå på ski og gå hele veien. Vi har med telt og soveposer, så vi skal i hovedsak klare oss på utstyret vi bærer på ryggen, forteller Henriksen.

I september startet planleggingen av turen, med mye forberedelser.

– Vi har selv tørket over halvparten av måltidene vi skal ha, for vi vil spise minst mulig ferdigmat. Dette har vi sendt ut til ulike depoter som vi går forbi gjennom turen. Også har vi finpussetrutene og testet utstyret. Nå er vi klare, sier Henriksen.

Samler inn penger

Selv om turen har vært en drøm for begge, er det ikke bare for personlig fornøyelse.

– Når vi er så heldig at vi kan gjøre noe sånt, vil vi prøve å hjelpe andre. Vi har en blogg som vi oppdaterer underveis, og der oppfordres alle til å donere noen kroner til organisasjonen, Aktiv mot Kreft.

Organisasjonen fokuserer fysisk aktivitet for å bekjempe kreft, og det passet Henriksen og Mattsson midt i blinken.

- Målet vårt er å få inn 28.000 kroner, og det vil bli rundt 10 kroner per kilometer. Kanskje noen vi møter på veien også blir inspirert til å gi til organisasjonen. De fokuserer på et tema vi mener er viktig, og vi føler at turen blir mer komplett om vi kan hjelpe andre også, sier fysioterapeutene.

Maria Mattsson prøver ut utstyret før turen. Foto: Privat
Her sitter Ane Sigrid Henriksen å pakker pakkene som skal sendes ut på depotene i løpet av turen. Foto: Privat