Linn Johansen skulle tirsdag lese eventyr til datteren Michelle (6). Men da hun hadde lest noen sider i boken «Disneyland – fortellinger fra vesten» ble det brått stopp.

– Jeg ble så sjokkert og forbannet da jeg så hva historien handlet om og ordene som var blitt brukt. Det er rett og slett forferdelig at en slik bok med sånne verdier er ment for barn, sier Johansen.

Fikk bakoversveis

En av historiene i boken, kalt "Tjæredukken", handler om to bamser som skal drepe en kanin.

– De to bamsene snakker om at de skal drepe, henge, drukne og flå kaninen levende. Kaninen trygler for livet sitt, mens bamsene til slutt klarer å drepe den. Ordene som er brukt er grove og direkte, og jeg fikk rett og slett bakoversveis da jeg skumleste gjennom før jeg leste det til datteren min, sier Johansen.

Hun har fått boka i gave, og mener det tydelig kommer frem at boka er for barn.

– Den første historien er om "Lady og Landstrykeren", og det er kjente barnefigurer med i boken. Men denne historien er rett og slett grov og viser verdier som jeg ikke vil lære datteren min som kun er seks år.

Vold og mobbing

Johansen ble så sjokkert at hun la ut et bilde av en av sidene på Facebook, og tilbakemeldingene lot ikke vente på seg.

– De fleste var enige med meg at dette er forkastelig. Så mye vold og mobbing som det er i dag, så trenger ikke barnebøker å fremme det til småbarn. Jeg er glad at datteren min ikke kan lese på egenhånd.

Etter at flere av hennes kolleger mente hun burde ta det opp med forlaget, tok Johansen kontakt med Egmont.

– Jeg fikk tilbakemelding om at boka var gitt ut i 2002 og at den kanskje var litt gammeldags, men jeg mener det ikke holder. Den skal likevel ikke fremme vold og mobbing og bruke et slikt språk, sier Johansen.

Går i søpla

Johansens datter, Michelle, kan ikke vente seg flere historier fra «Disneyland – fortellinger fra vesten» i fremtiden.

– Nei, den boka blir å gå i søpla. Jeg advarer andre som har boka til å lese gjennom den før den leses eller gis til barn, sier Johansen.

Det har ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med Egmont forlag, som har gitt ut boken.

Denne barneboka burde ikke være egnet til barn, mener Linn Johansen.