Kongekrabber er observert og fisket opp flere steder i Nord-Troms.

I går var det akvarieleder Eirik Mack Eilertsen ved Polaria som kom over en rett utenfor jobben. Han har ikke opplevd å finne kongekrabber i Tromsøysundet tidligere. - Vi har en flytebrygge rett utenfor senteret der vi setter teiner. Da jeg var ute med en ansatt i dag la han plutselig merke til at det var en mistenksom stor krabbe i teinen, sier akvarielederen.

Enda en krabbe

- Den er 15 centimeter over skallet, så den kan ha kommet vandrende langveisfra. Vi fant ut at krabben er av hunkjønn, samt at hun er full av gytemoden rogn. Derfor vil vi ikke sette den ut igjen. Krabbelarvene sprer seg enormt fort.

Jan H. Sundet er ekspert på bunndyr ved Havforskningsinstituttet. Han forteller at det i går ble fanget enda en gyteklar kongekrabbe.

- Jeg oppdaget til min forskrekkelse at det må ha blitt funnet to gyteklare hunnkrabber. En dykker rapporterte at han hadde kommet over en nedenfor Lanes, og så kommer denne ved Polaria i tillegg. Det er ekstra illevarslende at de er funnet så nært hverandre. Det betyr at det høyst sannsynlig er flere i området, sier Sundet.

- Drep dem

Han forteller at en høy tetthet av kongekrabber rundt Tromsø vil gi utslag på det rike marinelivet.

- Vi vet lite om de langsiktige konsekvensene, men det er en fremmed art, og da bør den ikke være i systemet. De undersøkelsene som har blitt gjort viser at det blir mindre dyr i biomassen og at den tar for seg rimelig heftig av bunnfaunaen. Det drives med lite garnfisking i området, og dermed er det vanskelig å vite hvor utbredt de er.

Sundet er klar på hva folk bør gjøre dersom de finner en kongekrabbe.

Om noen mot formodning skulle komme over noen, så har vi en stående oppfordring til dem om å drepe dem og kaste dem tilbake på havet. Om de har rogn så må de selvsagt ikke kastes tilbake. Vi håper også at de rapporterer funn inn til oss. Det er den eneste måten vi kan følge med, sier Sundet