Rad på rad med bilder av smale kvinnekropper skal inspirere jenter til å gå ned i vekt. Det er trenden «Thinspiration» eller «Thinspo», som nå herjer nettet.

Les også: Unge tromsøjenter lager og sender barnepornoGjennom norske bloggportaler, på Tumblr, på Facebook, på Instagram og på Twitter deles slik inspirasjon blant unge jenter. I flere av bloggene hylles bilder av sylslanke jenter og kjendiser, mens andre fokuserer på kosthold og trening.

Heidi Gabrielle Moen har selv slitt med spiseforstyrrelser, og jobber nå som frivillig i Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser i Tromsø (IKS).

- «Thinspiration» har vært her i mange år. Det å være tynn er liksom likestilt med det å være perfekt, og det å ha et godt liv. Slike bilder av modellkropper blir gjerne rollemodeller for unge jenter, sier hun.

Tar avstand

Moteblogger Tine Alice Adolfsen tar sterkt avstand fra «Thinspiration»-trenden. I et innlegg på sin blogg skriver hun om galskapen med unge jenter som sulter seg til modellkropper.

"Vi ser stadig bilder på nettet, TV, reklamer, bla, og ikke minst blogger av syltynne jenter som fronter livet sitt som et glansbilde og som rett og slett fremstiller et liv som jeg mener er umulig å leve. Vi ser pinnetynne jenter overalt hvor vi går, spesielt i kjendisverden." skriver Adolfsen.

- Det er en del bloggere som skriver om trening, kosthold og dietter og som har stor påvirkningskraft på leserne sine. Jenter helt ned i 13-årsalderen ser opp til disse bloggerne. Samtidig er det viktig å påpeke at det også finnes bloggere som skriver om trening som faktisk har den riktige kunnskapen til å gjøre det. Der finnes det er skille, mener Adolfsen.

Usunt

Hun opplever at en del av bloggene skal være så sunne at de til slutt blir usunne.

Selv har hun skrevet flere innlegg der hun er kritisk til hvordan slike innlegg påvirker unge jenter.

- Men jeg vil ikke legge skylda kun på blogger. Media har også en del av skylda. Man leser hele tiden om hva man skal spise og ikke spise, hvordan man får flat mage og så videre. Jeg vil fortelle jenter at de ikke skal tro alt de leser og ser, sier Adolfsen.

Les også: Advarer mot nakentrend på internett

Press

- Jeg tror det er altfor få som tenker over hva de legger ut på bloggen og hvordan de påvirker leserne. Jeg føler selv at jeg har god kontroll over livet mitt, men opplever at også jeg la meg påvirke. Da tenker jeg på hvordan 13-åringer, som ikke enda har funnet seg selv, påvirkes, sier hun.

Adolfsen opplever at det er mye fokus på å se bra ut i dag, og hun kan ikke huske at det var et lignende fokus du hun var 13-14 år.

- Jeg blir redd av å høre om 14-åringer som ønsker seg tredemølle for å trene som favorittbloggeren. Jeg synes man skal stå sammen så mange bloggere som mulig å forklare leserne at det viktige er å sette pris på seg selv, uansett hvordan man ser ut. Det er det inni som er viktigst! Dessuten burde foreldre snakke med barna om at verden ikke er slik den fremstilles i en del blogger.

Er "Thinspiration" en farlig trend? Si din mening i debatten!

ERFARING: Heidi Gabrielle Moen har slitt med spiseforstyrrelser. Foto: Marius Fiskum
Bilder som dette legges ut for å inspirere unge jenter.