Tips oss!

  • Ring 77 64 06 00 (betjent hele døgnet)
  • Send e-post til tips@itromso.no
  • Send SMS/MMS til 2399 med kodeord IT TIPS [ditt tips]
  • Alle som tipser oss, og som konfidensielt oppgir sitt navn og adresse, mottar Flax-lodd. Hver måned deler vi ut 1.000 skattefrie kroner til to tipsere!
Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Röysopp møter mandag morgen Rune Lindbæk mandag i retten.
(Foto: Jon Terje Eiterå/ Knut Jenssen)

Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Röysopp møter mandag morgen Rune Lindbæk mandag i retten. Foto: Jon Terje Eiterå/ Knut Jenssen

Tromsøgutter i låtkrangel

Tromsø-guttene Rune Lindbæk, Torbjørn Brundtland og Svein Berge møtes i Bergen tingrett mandag formiddag. Der skal krangelen om en av millionhitene til Röyksopp sluttføres.

Lindbæk og Röyksopp-guttene var i sin tid samarbeidspartnere. I den forbindelse mener førstnevnte at han komponerte, spilte inn og fremførte låten «Lift» sammen med Brundtland og Berge. Lindbæk påstår også at han finansierte selve innspillingen sammen med tromsømannen Ole Johan Mjøs.

En krenkelse

Advokat Marius Øvrebø-Engemoen i Artistorganisasjonen Gramart har i sitt sluttinnlegg til tingretten slått fast at Lindbæk er å anse som opphavsmann. Derfor er Röyksopp sin bruk av rettighetene å anse som erstatningsbetingende krenkelser.

– Og fordi dette er forsettlig eller grovt uaktsomt, er det også grunnlag for å kreve oppreisning, skriver prosessfullmektigen.

Øvrebø-Engemoen ser også fremover i tid og mener at retten — dersom hans klient vinner fram — må pålegge Röyksopp å registrere Lindbæks rettigheter og dessuten utbetale hans andel av inntektene.

Selve kravet

Rune Lindbæk har i sin påstand krevd knappe 64.000 kroner for perioden mai 2009 til i dag. Han mener seg også berettiget til oppreisning som i sum er satt til 100.000 kroner. Hva de fremtidige inntektene vil beløpe seg til, er vanskelig å fastslå.

I en kort kommentar sier musikeren at han og Röyksopp-gutta allerede har snakket penger og kompensasjon.

– Brundtland og Berge har nevnt et beløp, jeg et annet. Der står saken. Var det opp til meg, hadde dette vært ordnet for lenge siden. I stedet går hundretusener til advokater. Det er uheldig, konstaterer Rune Lindbæk.

Millionsuksess

Låten «A Higher Place» er blitt millionbutikk for Röyksopp. Duoen hevder at det er snakk om et selvstendig verk og at låten ikke inneholder noe fra «Lift».

– Mine klienter har heller ikke benyttet opptak fra innspillingen av «Lift». Derfor ber vi om frifinnelse og saksomkostninger, sier advokat Harald Bjelke jr.

Når rett settes mandag, er en rekke vitner — tidligere samarbeidspartnere av partene — innkalt. Blant andre dreier det seg om tromsøguttene Ole Johan Mjøs, Gaute Barlindhaug og Bjørn Torske.

Jobbet sammen

Samtlige har — i ulike sammenhenger — hatt befatning med både Röyksopp-gutta og Lindbæk. Spesielt kan Mjøs og Barlindhaug uttale seg om hvordan partene jobbet sammen i begynnelsen — som medlemmer i Aedena Cycle, Drum Island, Those Norwegians og Alanïa.

Også Svein Berge, Torbjørn Brundtland og Rune Lindbæk vil avgi partsforklaringer.

Berge sier til iTromsø at både han og Torbjørn Brundtland finner denne saken svært vanskelig:

– Vi vil avvente til partsforklaringene med å uttale oss. Det er vi mest riktig, sier tromsømannen.

Før denne rettssaken, har domstolen allerede fastslått at deler av pengekravet til Rune Lindbæk er foreldet. Derfor gjelder kravet i denne prosessen fra 22. mai 2009.

Siste nyheter

DNT vil ha dine fjell-selfies

Selfie var fjorårets nyord, og nå satser DNT på at ”fjell-selfie” skal slå an i blant norske påsketurister.  

Ingen forbedring i påskeværet

Værvarslinga for Nord-Norge kan ikke love stort bedring av været resten av påska.

Her kjøres det ulovlig uten at politiet reagerer

Personbil kjørte på ulovlig vei, uten at politibilen valgte å reagere. Se video!

I morgen øker skredfaren

Går opp til nivå 3; betydelig.