Det er Statistisk sentralbyrås ferske statistikk over eiendomsomsetninger som viser at det ble omsatt eiendommer for nesten åtte milliarder kroner i Troms i 2012.

Det har blitt solgt 565 flere boliger i 2012 sammenlignet med 201. I tillegg ble det omsatt for 1,882 milliarder kroner mer enn i fjor. - Tallene viser at det er høy aktivitet i boligmarkedet. Det er få boliger ute til salgs, så det går fort når boliger skal selges. Prisene har steget og de vil sannsynligvis fortsette å stige, så lenge det er større etterspørsel enn tilbud, sier Espen Sirnes, førsteamanuensis på Handelshøgskolen i Tromsø.

Prisveksten fortsetter

Sirnes spår at omsetningsøkningen bare vil vedvare. - I og med at det var en såpass stor nedtur sist, ble det meste av bygging satt på vent. Da oppstår det en underdekning av boliger. Det betyr at prisene sannsynligvis bare vil stige fremover.

Vil gå flere år

Han vet ikke hvor lang tid det vil ta før det blir roligere tilstander i boligmarkedet. - Det er vanskelig å si, men det tar tid å bygge og få regulert nye tomter. Problemet er at etterspørselen er større enn tilbudet, og da må man gjøre noe med etterspørselen - og det vil ta tid å gjøre noe med. Jeg tror det vil gå flere år, sier Sirnes.

Verst for unge

Går det slik som Sirnes tror, så er det de unge som skal inn på boligmarkedet som vil få det tøft de neste årene. - De som allerede er inne i boligmarkedet vil selvfølgelig nyte godt av en prisoppgang. De som skal inn i boligmarkedet vil slite etter hvert som prisene stiger, sier Sirnes. Ifølge SSB er gjennomsnittsprisen per omsetning i oktober, november og desember 2,169 millioner kroner - det gjelder boliger i hele Troms fylke.