Det skjer selv om en enstemmig rett mener den tiltalte kvinnens forklaring om at hun var blitt voldtatt objektivt sett ikke er riktig. Retten mener det ikke stemmer at mannen hun hadde truffet på byen brukte vold eller trusler overfor kvinnen.

Les også: Nekter straffeskyld

Men i motsetning til fagdommeren mener de to meddommerne i straffesaken at man likevel ikke kan utelukke at den 26 år gamle kvinnen forklarte seg om hendelsen slik hun faktisk opplevde den.

Endret forklaring

Natt til tirsdag 27. desember 2011 ringte 26-åringen politiets nødtelefon og fortalte at en mann hadde voldtatt henne hjemme i hennes egen bolig.

Noen uker senere erkjente kvinnen i et politiavhør at voldtektsanmeldelsen mot den 37 år gamle mannen var uten grunnlag.

Les også: Trakk tilbake tilståelsen

Men da straffesaken mot henne gikk for Nord-Troms tingrett i forrige uke, nektet tromsøkvinnen straffskyld for falsk anmeldelse av voldtekt.

Hun forsikret at hun gjentatte ganger hadde sagt fra til mannen at hun ikke ønsket seksuell omgang med ham, men at han likevel fortsatte.

Videre forklarte hun tilståelsen av falsk anmeldelse med at hun før politiavhøret hadde sittet nærmere ett døgn på politiets glattcelle, og at hun var livredd for å måtte bli sittende der lenger.

Sliten og nedbrutt

I dommen påpekes det at kvinnen flere ganger har endret sin forklaring på avgjørende punkter, og at enkelte deler av hennes første politiforklaring klart var uriktig.

Meddommerne mener at selv om deler av forklaringen var uriktig, gjelder ikke dette selve voldtektsspørsmålet. At hun endret forklaring noen uker senere, kan ifølge rettens flertall skyldes at hun var «svært sliten og nedbrutt» etter å ha sittet på glattcelle.

Les også: Falsk anmeldelse for voldtekt

– Videre kan hennes frykt for å bli sendt tilbake til arresten ha overskygget konsekvensene av å pådra seg en siktelse for falsk forklaring, mener meddommerne.

– Bevisst uriktig

Tingrettsdommer Morten Berg, som utgjør rettens mindretall i forhold til skyldspørsmålet, finner det bevist at kvinnen var klar over at hun forklarte seg uriktig i politiavhør — blant annet om at 37-åringen holdt henne fast i sofaen under deler av de seksuelle handlingene.

– Mindretallet ser ingen mulighet for at forklaringen hennes var i samsvar med den subjektive opplevelsen hennes, påpeker tingrettsdommeren.

Fagdommeren legger også vekt på at kvinnen fremstår som lettet og oppriktig under politiavhøret som ble avspilt i retten. I avhøret erkjenner kvinnen at 37-åringen ikke utøvde vold.

– Hun var klar over at uriktige opplysninger i forklaringen ville pådra mannen en siktelse for voldtekt, begrunner tingrettsdommer Berg.

Nord-Troms tingrett har nedlagt begrensninger i referatadgangen fra dommen.