– At fysisk aktivitet har positiv effekt på hjerte og blodomløpet er velkjent, men vi vil forske på de langvarige effektene. Hvis man trener hardt over lang tid, når man da et punkt der effekten på hjertet ikke er like bra, spør Bente Morseth, førsteamanuensis ved Regionalt kompetansesenter for idrett og helse ved UiT.

I august går hun i gang med et forskningsprosjekt som tar for seg flere tusen testpersoner.

Les også: Vinterbyen Tromsø - kom deg ut på tur

– Vi skal basere oss på tall fra Tromsøundersøkelsen. Der har vi data som går tilbake til 1980-tallet, i tillegg har vi kategorisert folk inn ut fra hvor mye de trener. Vi skal sette treningsmengde opp mot risikoen for hjerte – og karsykdommer, hjerteflimmer, død og høyt blodtrykk, sier Morseth.

Populært tema

Bakgrunnen for prosjektet er blant annet mangelen på forskning på hjerteflimmer, til tross for mye oppmerksomhet.

– Det har vært en del i media om at folk som trener mye har økt risiko for å få hjerteflimmer, men den lille mengden forskning som er gjort på den generelle befolkningen spriker, sier Morseth.

Les også: Seks superøter for tredemølla

Et slik forskningsprosjekt er Birkebeinerstudiet, som har sett på risikoen for hjerte – og arterieflimmer på folk som trener utholdenhet hardt over lang tid.

Trent lenge

– Vi har som sagt data som strekker seg 30 år tilbake i tid og håper å kunne finne ut når treningen slutter å være positiv. Altså: Risikoen for hjerte – og karsykdommer er større for innaktive personer enn for dem som trener. Men mye tyder på at det finnes et punkt hvor risikoen vil øke igjen, selv om du trener, sier Morseth.

Les også: Kom i knallform på tolv uker

– Vi vil også se på effekten av trening for dem som har trent hardt i 20-30 år i forhold til dem som nylig har begynt å trene eller dem som først har begynt å trene hardt i voksen alder.

Kvinner

I tillegg skal prosjektet legge spesielt vekt på hvilken effekt fysisk aktivitet har på kvinner.

– Selv om det er mange kvinner som trener hardt, er det kanskje mer vanlig å forske på menn. Vi vil se på om det finnes noen kjønnsforskjeller når det kommer til sammenhengen mellom hjerte – og karsykdommer og trening.

UiT har fått penger fra Helse Nord til å drive prosjektet i tre år.