Det er politimesteren i Troms som har besluttet å tvangsevakuere deler av befolkningen i Oldervik.

Årsaken er den store skredfaren i området og hensikten med evakueringen er ifølge politiet å ivareta sikkerheten for innbyggerne i de rasfarlige områdene av bygda.

35 evakueres

Brannsjefen i Tromsø kommune har startet varslingen av innbyggerne i Oldervik. Det er snakk om å evakuere rundt 35 personer.

Det er NGI som har vurdert skredfaren i deler av Oldervik til faregrad 4. Det er "stor fare" og den er også ventet å øke, ifølge en pressemelding fra politiet.

Også beboere i Oldervik har uttrykt bekymring for skredfaren i bygda. Sist man måtte evakuere Oldervik på grunn av skredfare var i 2011. Også i 2010 og 2009 var bygda evakuert på grunn av skredfare.

Veien stenges

Det er også skredfare i Oldervikdalen, der fylkesvei 53 til bygda går. Derfor vil veien her bli stengt når alle som skal evakueres er ute av Oldervik. Deretter blir veien stengt og bygda isolert.

Ifølge politiet vil Oldervik bli isolert "frem til situasjonen er avklart", som det heter i pressemeldingen fra politiet.

- Ja, veien vil ikke bli stengt før alle de aktuelle er evakuert, sier operasjonsleder Roy-Tore Meyer ved Tromsø politistasjon.

Noen utenfor skredfaren

Det er blant annet husene som ligger i nordre del av Oldervik, til venstre når man kommer ned i krysset i bygda, som må evakueres. Også husene før man kommer til krysset evakueres.

- De husene som ligger lenger sør er ikke i skredsonen, sier Meyer, som ikke vet hvor mange andre som velger å evakuere Oldervik i tillegg til de som blir tvangsevakuert.

Det er Tromsø kommune som organiserer evakueringen. Politiet vet derfor ikke nå hvor lang tid det vil ta å evakuere Oldervik. Det vet ikke beredskapsrådgiver Arnulf Elvevold i kommunens beredskapsstab heller.

- Nei, det vet vi ikke ennå. Men avtalen mellom politiet og Statens vegvesen er at veien stenges når evakueringen er gjennomført, sier Elvevold til itromso.no.

Sprengt kapasitet

Elvevold understreker at selv om det er rundt 35 personer som må tvangsevakueres, så er det langt fra så mange som Tromsø kommune må finne midlertidig bosted til.

- Mange av de som må evakueres får bo hos slekt og venner enten i de delene av Oldervik som ikke evakueres, eller hos noen i Tromsø. Men noen må vi hjelpe med å finne et sted å bo, og det er ikke så lett. Kapasiteten er nemlig sprengt i Tromsø, så nå må vi ut på det private markedet for å finne bolig til alle, sier Elvevold.

Brannvesenet bistår

Ifølge sjef for brann- og redning, Nils Ove Sollid, bistår det lokale brannkorpset i Oldervik med evakueringen.

- Det gjelder blant annet å hjelpe eldre og pleietrengende, sier Sollid.

Området nord for det røde merket er der skredfaren er. Her skal alle rundt beboerne evakueres. Foto: Norgeskart