I 2017 vil en epoke gå i graven.

Da vil Tromsø Maritime Skole på Rambergan gå inn i historiebøkene — i hvert fall som fylkeskommunal utdanningsinstitusjon.

Fylkestinget i Troms vedtok nemlig enstemmig at skolens innhold skal flyttes fire kilometer nordover — til Breivika VGS der nesten 10.000 kvadratmeter undervisningslokale skal bygges for å huse de maritime fagene.

Sterke følelser

– Det er alltid følelser knyttet til en skole som Tromsø Maritime — som er 150 år neste år, og vi har tidligere sagt hva vi mener om å legge ned skolen på Rambergan.

– Men nå er vedtaket fattet, og vi skal prøve å se på mulighetene vi får i Breivika, sier rektor ved skolen — Snorre Bråthen.

Skolestrukturen i byen har vært i støpeskjeen i en årrekke, og politikerne håper nå at en samlokalisering, og om – og tilbygning av dagens skoler skal møte behovene i fremtiden.

– I Breivika vil vi investere 360 millioner kroner i bygg og nytt utstyr, noe som vil gjøre den maritime utdanningen i Tromsø til en av de beste i Norge. Det vil bli attraktivt for både elever og lærere, sier utdanningsfylkesråd Kent Gudmundsen.

Breivika vil etter omleggingen og utbyggingen bli landsdelens største videregående skole.

Gigantskole

– Vi vil ha cirka 1.250 elever og mellom 300 og 400 ansatte, sier Gudmundsen.

Den nye skolestrukturen i Tromsø vil etter 2017 se slik ut:

  • Breivika VGS

  • Tromsdalen VGS

  • Kongsbakken VGS

  • Breivang VGS

  • Kvaløya VGS

Det beholdes altså to bydelsskoler — Tromsdalen og Kvaløya.

Skolene på øya vil bli langt mer spesialiserte enn i dag.

Spesialisering

– Skolene vil bli mer spesialiserte enn i dag, vi vil ikke ha spredt ut utdanningstilbudene over hele kommunen, sier Gudmundsen.

Breivang vil bli samlingssted for medie – og estetiske fag, og Breivika vil samle industri – og tekniske fag, samt service og samferdsel.

Kongsbakken vil beholde sin rolle for musikk, dans og drama.

– Det mest naturlige vil være å fortsette med disse fagene på Kongsbakken — ikke minst med bakgrunn i at vi har investert store summer i lokaler på skolen, sier Gudmundsen.

FULGTE DEBATTEN: Rektorene ved fem av Tromsøs videregående skoler fulgte debatten om skolestrukturen i byen. Fra høyre Snorre Bråthen — TMS, Kvaløyas Bente Svenning, Kongsbakkens Kjell Olav Mentzoni, Breivangs Eva Sparrman, samt Tromsdalens Torill Hvalryg. Foto: Christer Pedersen Foto: CHRISTER PEDERSEN