Avdelingsdirektør Geir H. Jakobsen (44) slet med etsykefravær på 15 prosent. Etter at staben på 31 medarbeidere begynte treningeni november, har nivået stabilisert seg på rundt 2 prosent. På den måten harNav-avdelingen spart staten for 1,6 millioner kroner i sykepenger.

Veldig høyt

– Vi hadde et veldig høyt fravær og måtte foreta oss noe. Nåtar jeg 300.000 kroner fra budsjettet slik at staben kan trene. Det er detbeste investeringen jeg noen gang har gjort, konstaterer Jakobsen som selvdeltar med stor iver.

Ifølge avdelingssjefen var det ikke mistrivsel påarbeidsplassen som økte fraværsprosenten. Derimot ble det slått fast at det varså som så med folks treningsiver.

– Alle snakket om tidsklemma. Med en snittalder hos oss på37 år, har de fleste barn, hus og hjem å ta seg av.

– I tillegg erfarte jeg at det høye sykefraværet øktepresset på dem som var i jobb. Sånn sett var vi inne i en ond sirkel – ensirkel vi måtte ut av, sier Jakobsen.

Enorm effekt

I første omgang skal prøveprosjektet pågå ut juni. Menallerede nå erkjenner Nav-sjefen at han ikke kan si stopp etter det.

– Jeg har ikke råd til å la være. Her gjelder det åholde folk i gang.

Ni av ti medarbeidere – de øvrige er svært aktive somtrimmere – deltar i morgentreningene som foregår på et senter rett over gatafor kontoret.

– Vi har leid inn personlige trenere som har organisert engod, gammeldags sirkeltrening. Det gir større effekt enn om hver enkelt skullegå rundt på egen hånd. I tillegg til mer muskler, bedre kondis og lavere vekt,er den sosiale effekten stor. Her følger hver enkelt med på hva de andre gjør –noe som øker innsatsen ytterligere.

Felles midler

Geir H. Jakobsen håper at flere arbeidsgivere kan følge hanseksempel:

– Sunne, humørfylte medarbeidere er et stort pluss. Medflest mulig i arbeid, betyr det bedre service for brukerne og en enklerearbeidsdag for de ansatte.

– Som en statlig etat, er pengene vi bruker fellesmidler –dine og mine skattepenger. Våre sykepengerefusjoner kommer fra den samme kassa.Og jo mindre fravær, jo lavere blir uttaket, konstaterer Jakobsen.