– Tenk deg at du sitter i en maurtue og det klør konstant overalt. Sånn er det å ha ADHD, og sånn hadde jeg det 40 år, forklarer Ann Eva.

Hun hadde så mye energi at hun ble syk, men det tok hele 38 år før hun fikk diagnosen ADHD av en psykiater. Født på 70-tallet ble hun raskt bare en "bråkete unge."

– Da jeg fikk beskjeden var det en utrolig lettelse. Bit for bit falt ting på plass. Hvorfor jeg måtte gå fjelltur og stikke innom Sats før jobb klokken åtte. Hvorfor jeg aldri sov skikkelig, bare la meg ned for å «lade» i noen timer, og hvorfor jeg slet ut alle menneskene rundt meg.

Moderne jakt

I dag sitter hun rolig og avslappet i sitt nye hus i Eidkjosen og prater behersket. Kontrasten til personen hun forteller om er enorm, men for å komme dit har hun tatt et stort oppgjør med de vanlige og etablerte AD/HD-medisinene, samt sin egen livsstil.

– Medikamentene du får av legene var for meg ren gift. Jeg tok dem i tre måneder av gangen, men gikk fullstendig inn i meg selv og fikk sosial angst. Fra å være en utadvendt og sosial person skydde jeg mennesker og kontakt. Da skjønte jeg at noe måtte gjøres.

Hun startet med å endre kostholdet totalt og kuttet ut blant annet behandlet melk, sukker og hvetemel. Nå har hun og samboeren samkjørt matinntaket og henter ubehandlet kumelk rett fra gårdsbruk i regionen, får tak i frittbeitende villam og spiser mye bær og frukt.

– Jeg kaller det for ren steinaldermat. Den skal være kortreist og jeg ser på tiden som går med til å få tak i den, som en moderne form for jakt. I starten gikk det mye tid til å forberede og planlegge måltider, men nå er det rutine som alt annet.

Resultater

Med nye matvaner og kosttilskudd har hun på egenhånd friskmeldt seg selv fra ADHD-diagnosen.

– Livet mitt er totalt forandret og jeg opplever en ro jeg aldri har kjent før. Etter å ha løpt maraton i 30 år kan jeg nå sitte stille å oppleve en ny kontakt med meg selv. ADHD har jeg ikke lenger.

– Ville en lege friskmeldt deg?

– Nei, tror jeg ikke. Det eneste de sier når jeg forteller at jeg ikke lenger er syk er et arrogant «så flott for deg da». De tror ikke på at det går an, men jeg bryr meg ikke.

Nå vil Ann Eva fortelle livshistorien sin og dele med andre det hun har erfart rundt hyperaktivitet. Hun jobber med bok og satser på å holde foredrag etter sommeren.

– Jeg vil fortelle andre min livshistorie. Etter å ha jaktet på roen i 30 år vet jeg hva jeg snakker om, og jeg tror mine erfaringer kan hjelpe andre. Da tenker jeg spesielt på barn. Det var ikke engang plass i livet mitt til en kjæreste fordi ingen klarte å henge med. Men idet jeg fant roen fant jeg også kjærligheten, forteller 42-åringen.

- Vanskelig å si

Det ble ikke lov til å behandle voksne for diagnosen før i 2005. Det forteller rådgiver og spesialsykepleier ved Nasjonalt kompetansesenter for AD/HD, Tourettes syndrom og narkolepsi, Knut H. Bronder.

Han har jobbet med AD/HD siden slutten av 80-tallet.

- Det var ikke lov å behandle voksne i Norge for ADHD før i 2005. Da ble det en rettighetsbehandling også for dem. Det ble sett på som en barnesykdom som man på slutten av 80-tallet mente man vokste av seg fordi mange endret seg i puberteten. I reseptregisteret er det mange voksne som har kommet til nå og får behandling for AD/HD. Det er i den gruppen veksten av pasienter er størst, forklarer Bronder.

- Hva tenker du om det Ann Eva Storm forteller?

- Det er vanskelig å si når man ikke vet utredningen, men saken høres veldig spesiell ut. Man har ikke klar medisinsk dokumentasjon på at man kan behandle ADHD med diett, men blir folk bedre må de gjøre det. Vi vet jo at mange blir urolige av matallergier.

- Setter du hennes diagnose i tvil?

- Nei, det er ikke grunnlag for det. Hun er utredet av en psykiater. Det er fint at hun opplever å bli bedre, men kurering av ADHD med diett er ikke vitenskapelig bevist, understreker han.

Bronder forteller at han ikke har hørt om et slikt tilfelle før.

- Hva dette skyldes er umulig å si.