Mange har nok fått kjørt seg hardt den siste uken med det store snøfallet. Vervarslinga for Nord-Norges statistikk viser at det i mars kom 105 millimeter nedbør — det meste i form av snø.

Snødybden var siste dag i februar på 65 centimeter. På søndag — siste dag i mars — var den økt til 138 centimeter.

I går var den 141 centimeter, og mer skal det bli.

– Snødybden har mer enn fordoblet seg i mars. Den har økt med 73 centimeter. Men vi har nok måttet måke mer snø enn det. For når det snør, så synker snøen sammen etter hvert som det kommer mer snø, forklarer meteorolog Jon Austerheim.

80 cm på ei uke

Vervarslinga for Nord-Norge har ei egen plate som måler hvor mye snø som kommer i løpet av et døgn.

– Den viser at det i løpet av den siste uken har folk måttet måke vekk 82 centimeter med snø. Så man har måket vekk adskillig mer enn det snødybden viser. Det er en solid omgang med tromsø-snø, sier Austerheim.

I 1997 så ga, for ordens skyld, ikke værgudene seg før de hadde fylt opp med 240 centimeter med snø i Tromsø. Da skrev vi 29. april. Det året var det ikke snøfritt rundt målestaven ved Vervarslinga før 9. juni...

Mer snø fremover

Statistisk sett begynner snødybden å avta fra 10. april. Det spørs om det vil skje i år. Langtidsvarselet for den kommende uken viser at det vil fortsette å snø.

– I hovedsak vil det bli vind fra nord og snøbyger fram mot helga. Det er vanskelig å si hvor mye snø som vil falle. Det er i hvert fall ikke regn eller sludd i sikte. Den kalde luften vil bli liggende så langt fram jeg kan se.

Kaldere enn normalt

Temperaturmessig har mars vært kaldere enn normalt.

– Gjennomsnittstemperaturen har vært -4,5 grader, og det er 1,8 grader under normalen. Mars har vært kald, men ikke uvanlig kald, sier Austerheim.

20. mars var den varmeste dagen, med temperatur på 3,1 grader. Den kaldeste dagen var 12. mars, og da viste gradestokken -11,3 grader.

MYE SNØ: Snødybden er nå på 141 centimeter. Og mer skal det bli for tromsøværinger som Thomas Kristoffersen. Foto: Tor Farstad